Nagyvilág

Újabb madárinfluenzás esetek Európában

Franciaországban 31-re, Görögországban 26-ra, Bajorországban pedig 6-ra emelkedett a madárinfluenzában elpusztult madarak száma.

Két újabb elhullott vadmadár tetemében mutatták ki Franciaországban a madárinfluenza H5N1 altípusú vírusát, s ezzel 31-re emelkedett a veszélyes kórban elpusztult szárnyasok száma – közölte a párizsi mezőgazdasági minisztérium.


Kedden Ain megyében egy vadkacsa, a dél-franciaországi Bouches-du-Rhone megyében pedig egy hattyú tetemére bukkantak, s az azóta elvégzett vizsgálatok mindkét esetben kimutatták az erősen fertőző kórokozót. Ezzel Ain megyén kívül már a földközi-tengeri partvidékre is eljutott a vírus.


Görögországban 4 újabb eset

Újabb négy elhullott vadmadár: három hattyú és egy kormorán tetemében mutatták ki a madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusát Görögországban – jelentette be vasárnap az athéni mezőgazdasági minisztérium. Ezzel 26-ra emelkedett a kórban elpusztult szárnyasok száma a dél-európai országban, ahol február 11-én jelentették be a kórokozó első megjelenését Szaloniki közelében. Az esetek többsége az északi Macedóniában és Trákiában fordult elő.

A börtön udvarán


A madárinfluenza H5N1 vírusaltípusával fertőzött vadkacsát találtak a bajorországi Straubing börtönének belső udvarán. “A haldokló madarak egyszer csak valahol leszállnak” – közölte vasárnap a bajor környezetvédelmi minisztérium szóvivője, nem találván jobb magyarázatot arra, hogy a vadkacsa miért a börtönudvart választotta. A straubingi elhullott vadkacsával együtt hatra nőtt a Bajorországban fellelt, H5N1-gyel fertőzött vadmadarak száma. Németországban hat tartományt érint a madárinfluenza. Legutóbb Alsó-Szászország “iratkozott fel” a listára, miután egy szántóföldön talált vadlibában kimutatták a H5N1 vírusaltípust.


A madárinfluenzán kívül az észak-rajna-vesztfáliai Recklinghausen környékén sertéspestis is pusztít. A kórokozó csak a sertésekre veszélyes. Az elpusztított, illetve a még elpusztítandó sertések száma meghaladja a két és fél ezret, az intézkedés négy sertéstenyésztő telepet érint. Németországban utoljára három évvel ezelőtt észlelték a sertésvészt, az utolsó nagy járvány hét évvel ezelőtt volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik