Nagyvilág

A Hamasz elutasítja Izrael elismerését

A Hamász palesztin radikális mozgalom elutasította azt az orosz felszólítást, hogy ismerje el Izraelt és fegyverezze le fegyveres szárnyát.

Músza Abu Marzúk, a Hamász második számú politikai vezetője közölte: Izrael elismerése a palesztinok valamennyi jogának a megtagadását jelentené. Emiatt Izrael elismerése nincs napirenden – jelentette ki.


Pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólította a Hamasz Moszkvában tárgyaló küldöttségének tagjait, ismerjék el Izrael létezéshez való jogát, és tartsák tiszteletben az ideiglenes békeszerződéseket.


Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője szombaton közölte: elutasította Lavrov kérését, hogy oszlassák fel a mozgalom fegyveres szárnyát, és fegyvereseik a palesztin rendőri erők kötelékében teljesítsenek szolgálatot. “Világossá tettük az orosz vezetők előtt, hogy a Hamász fegyveres szárnyának nem lesz belpolitikai szerepe, a megszállással szemben fog ellenállni és egész földünket fogja védelmezni – közölte Mesaal.


Abu Marzúk bírálta az Izrael és a palesztinok közötti korábbi békemegállapodásokat, mint mondta, azok nem határozzák meg Izrael állam határát. Abu Marzúk szerint a moszkvai Hamasz-látogatás széttörte az “ostromfalat”, amelyet az Egyesült Államok és Európa húzott fel a mozgalom választási győzelme után. Míg az ostromfal összeomlása nyilvánosan történt, több európai uniós tagállam titokban teremt kapcsolatot a Hamasszal – közölte Abu Marzúk, de nem fejtette ki, mire utalt.


Az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek minősített Hamász, amely alapokmányában Izrael elpusztítására szólít fel, és közel 60 öngyilkos merényletet hajtott végre izraeliek ellen 2000, a palesztin felkelés kezdete óta, a január 25-i választásokon többséget szerzett a palesztin törvényhozási tanácsban.


Háled Mesaal Moszkvában megismételte a Hamász ajánlatát: véget vetnek az öngyilkos merényleteknek, ha Izrael beszünteti a palesztin civilek elleni erőszakot. Izrael viszont kitart amellett, hogy támadásai nem civilek, hanem fegyveresek ellen irányulnak, és kizárólag az erőszak teljes és végleges beszüntetését hajlandó elfogadni.


A Hamász küldöttsége, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására pénteken utazott Moszkvába, vasárnap hagyja el az orosz fővárost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik