Nagyvilág

Bush: folytatjuk a terrorizmus elleni háborút

A terrorizmus elleni háború folytatását ígérte szombaton Iszlámábádban George Bush amerikai elnök Pervez Musarraf pakisztáni államfővel folytatott megbeszélése után.

A közös sajtókonferencián Bush úgy vélekedett még nagyon sokat kell tenni ahhoz, hogy le lehessen győzni az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatot, de ennek legjobb módja, hogy időben megosszák egymással a használható titkosszolgálati információkat. Az amerikai elnök méltatta vendéglátója „2001. szeptember 11. utáni bátor döntését”, hogy csatlakozott a terrorizmus elleni háborúhoz és továbbra is eltökélt szándéka a terroristákat az igazságszolgáltatás kezére juttatni. Iszlámábád a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások után felhagyott az afganisztáni iszlám fundamentalista tálib rendszer támogatásával és logisztikai támogatást nyújtott az Egyesült Államok vezette koalíció afganisztáni inváziójához.

Az Egyesült Államok karacsi konzulátusa elleni csütörtöki merényletről, amelyben egy amerikai diplomata is életét vesztette, Bush leszögezte: ez az akció is mutatja, hogy a terrorizmus elleni háború folytatódik, és az amerikaiak nem hátrálnak meg.

Ugyancsak a két ország szoros együttműködését hangsúlyozta Bush az atomfegyverek terjedésének megakadályozásában s figyelmeztetett: egy iráni atomfegyver a világbékét fenyegetheti. Az amerikai elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Washington nem tervez Iszlámábáddal az amerikai-indiai nukleáris együttműködési egyezményhez hasonló megállapodást.

Pervez Musarraf megerősítette: Pakisztán és az Egyesült Államok között erős partneri kapcsolat van a terrorizmus elleni küzdelemben. A pakisztáni államfő köszönetet mondott Bushnak a kasmíri földrengés utáni mentésekben való nélkülözhetetlen segítségért és kérte az amerikai elnököt, hogy továbbra is vegyen részt a kasmíri válság megoldására tett törekvésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik