Nagyvilág

Nem sikerült megállapodni Iránnal

Még mindig van esély arra, hogy a felek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jövő heti ülése előtt megállapodjanak az iráni urándúsító programról – jelentette ki az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov szerint elkerülhető, hogy a NAÜ hétfői ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az iráni atomdossziét. Lavrov annak dacára mondott igent, hogy nem született megállapodás az Európai Unió és Irán képviselőinek pénteki bécsi találkozóján az atomprogram kérdésében. Megjegyezte: megállapodás csak akkor lehetséges, ha Irán felhagy a hazai urándúsítással, és lehetővé teszi a NAÜ-ellenőrzéseket.

Nem sokkal a külügyminiszter nyilatkozata előtt egy meg nem nevezett orosz diplomata azt mondta: a moszkvai orosz–iráni tárgyalásokon elért részeredmények alapul szolgálhatnak egy olyan kompromisszumhoz, amely elkerülhetővé teszi az iráni atomdosszié BT elé utalását.


Egy neve elhallgatását kérő iráni illetékes Bécsben úgy nyilatkozott, hogy „Irán és Oroszország megállapodásra jutott egy olyan csomagról, amely magában foglalja a nemzetközi közösség, Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség valamennyi kérését” „A csomag részleteit átadtuk az európaiaknak, és várjuk, hogy világos választ adjanak a teljes körű javaslatra” – tette hozzá. Szavai szerint a javaslat megoldást kínál Irán és az Európai Unió tekintélyének megmentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik