Nagyvilág

A Hamasz szerint Izrael eltért az útitervtől

A közel-keleti „útiterv" be nem tartásával vádolta Izraelt pénteken Moszkvába érkezésekor a Hamasz palesztin iszlám szélsőséges mozgalom vezetője.

Háled Mesaal a moszkvai Seremetyevo-2 repülőtéren újságírók előtt kijelentette: a közel-keleti rendezés akadálya nem a Hamasz álláspontja, hanem Izraelé, amely gyakorlatilag elutasítja az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ „kvartettje” által támogatott „útitervet”. Ugyancsak még a moszkvai tárgyalások megkezdése előtt szögezte le Mohamed Nazzal, a Hamasz egy másik vezető tisztségviselője, hogy a mozgalom továbbra sem hajlandó Izraelt elismerni, és a maguk részéről ezt „lezárt kérdésnek” tekintik.

A január 25-i palesztin törvényhozási választásokon győztes mozgalom küldöttségét Vlagyimir Putyin orosz elnök hívta meg Moszkvába. Az orosz diplomácia előzetesen hangsúlyozta, hogy nem gyakorol semmilyen nyomást a Hamaszra a tárgyalások során, de arra számít: sikerül meggyőzni a mérsékeltebb álláspont szükségességéről.

A Hamasz váratlanul fölényes győzelme után Izrael és a „kvartett” egyetértett abban, hogy nem ismerik el a palesztin hatóság új vezetőségét, Moszkva azonban a Hamasz meghívásával lényegében megtörte az elszigetelési törekvéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik