Nagyvilág

Bécsben tárgyal az iráni atomküldöttség

Csütörtök este Moszkvából Bécsbe utazik a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára, Ali Laridzsáni által vezetett iráni küldöttség – közölte egy a tárgyalásokhoz közelálló forrás.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács képviselője ezzel szemben azt mondta, hogy valószínűleg folytatódnak az orosz és az iráni küldöttség közötti tárgyalások, azt viszont nem árulta el, hol tartják meg őket. Előzőleg olyan értesülések szivárogtak ki, hogy az iráni küldöttség – ahelyett, hogy még a nap folyamán elutazna Teheránba, ahogyan eredetileg tervezte – késő estig az orosz fővárosban marad.

Laridzsáni a Teherán moszkvai nagykövetségén tartott sajtótájékoztatón közölte: még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának március 6-i ülése előtt tárgyalásokat kezdenek az Európai Uniót képviselő hármas – Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – képviselőivel.

A brit külügyminisztérium képviselője csütörtökön jelentette be, hogy az EU-trojka pénteken kíván tárgyalni az iráni küldöttséggel Teherán atomprogramjáról. A miniszteri szintű tárgyalásokat Ali Laridzsáni főtárgyaló részvételével, Bécsben tartják – közölték európai diplomaták, hozzátéve, Irán maga kezdeményezte a tárgyalások megújítását.

Az iráni atomdossziéról folytatott orosz-iráni tárgyalások harmadik fordulója sem hozott áttörést, bár a felek megállapodtak abban, hogy diplomáciai úton, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keretében folytatják a konzultációkat – közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács szerda este.

Irán nem mond le az urándúsítás jogáról – még akkor sem, ha megalapítják az uránja oroszországi dúsítására hivatott közös vállalatot – mondta Laridzsáni az ötórás szerdai moszkvai megbeszélés után, amelyet Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával folytatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik