Nagyvilág

Nincs áttörés az orosz-iráni atomtárgyalások után

Nem hozott áttörést az orosz-iráni atomtárgyalások harmadik fordulója sem. A konzultációkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfői ülésének keretében folytatják, előtte azonban Irán kérésére még egy utolsó próbát tesznek a megállapodásra az Európai Unióval.

Irán nem mond le saját urándúsítás jogáról, még ha létre is hozzák az uránja oroszországi dúsítására hivatott közös vállalatot – mondta Ali Laridzsáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az ötórás moszkvai megbeszélés után, amelyet Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával folytatott.

Laridzsáni szerint a cégalapítás kérdését nagy vonalakban egyeztették, de további konzultációk szükségesek a jogi és gazdasági részletekről. Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes ugyancsak építő és komoly tárgyalásról beszélt, de hozzátette: jó néhány kérdés még eldöntésre vár. Laridzsani megismételte, hogy a dúsítás szuverén joga minden államnak, amelyek békés atomprogrammal rendelkeznek.


Nem kell visszatérni a moratóriumhoz

Az iráni fél kifejtette, hogy Iránnak nem kell visszaállítania az urándúsítással összefüggő tevékenységének moratóriumát ahhoz, hogy tisztázhassa az atomprogramja körül felmerült kételyeket. Moratóriumra akkor van szükség, ha valamilyen veszély forog fenn, de véleménye szerint Irán tevékenysége teljesen átlátható. Ezzel szemben Oroszország ösztönözte Iránt, hogy függessze fel ismét urándúsítási tevékenységét, legalábbis addig, amíg meg nem válaszolja a NAÜ kérdéseit.


Még elkerülhetők a szankciók


Jack Straw brit külügyminiszter szerint még el lehet kerülni a katonai célú nukleáris törekvésekkel vádolt Irán elleni szankciókat. A brit diplomácia vezetője úgy vélekedett: az a feltételezés, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) átadja az iráni dossziét az ENSZ Biztonsági Tanácsának, még nem jelenti egyben azt is, hogy szankciókkal sújtják Iránt. Straw szerint a BT első lépésként csupán emlékezteti Teheránt nemzetközi kötelezettség-vállalására. A NAÜ kormányzó tanácsa jövő hétfőn tartja sorsdöntőnek tekintett ülését Bécsben, amelyen várhatóan arról döntenek, hogy az iráni atomdossziét átadják a BT-nek.


Megegyezési kísérlet az EU-val


A brit, a francia és a német külügyminiszter pénteken találkozik Bécsben az iráni főtárgyalóval, az utóbbi kérésére –erősítette meg a londoni külügyminisztérium szóvivője. A találkozót Irán kérte. Meghallgatjuk, mint mondanak, de nekünk már nincsenek új javaslataink – tette hozzá.


A Moszkvában tartózkodó iráni főtárgyaló, Ali Laridzsáni is megerősítette, hogy csakugyan lesz még egy utolsó kísérlet a megállapodásra az EU képviselőivel. Az iráni diplomata egyúttal azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy szabotálni akarja a megállapodást, ezért erőlteti az ügynek a BT elé vitelét.


Úgy vélem, az amerikaiak akadályokat gördítenek az orosz javaslat elé. Az amerikaiak ragaszkodása ahhoz, hogy az dossziét átadják a BT-nek, az orosz javaslat megtorpedózását jelenti – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik