Nagyvilág

Európában a cannabis a legkedveltebb

Európában a leggyakrabban használt kábítószer a cannabis, de jelentősen növekszik a kokainhasználók köre is – hívja fel a figyelmet az INCB az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve éves jelentésében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Budapesten.

Az Európai Unió 25 tagországában, valamint Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Izlandon 2005-ben mintegy 30 millió ember használt illegálisan cannabist. A 15 éves diákok 15 százaléka az Európai Unión belül egy év alatt több mint 40 alkalommal használta a tiltott szert a 2005-ös adatok szerint – közölte a jelentést ismertetve Lévay Miklós tanszékvezető egyetemi tanár. A tiltott szer használatának az előfordulása a legjelentősebb Csehországban, Franciaországban, Írországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban – tette hozzá.

A bécsi székhelyű szervezet jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy Nyugat-Európában széles körben terjed a kokainhasználat: a kokainfogyasztás elterjedése növekedett a fiatalok körében Dániában, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, valamint Ausztria, Görögország, Írország és Olaszország egyes területein. Az INCB jelentésében figyelmeztet az illegális metamfetamin-gyártás gyors növekedésére. Az észak-amerikai és délkelet-ázsiai gyors növekedés mellett az illegális gyártás Afrikában, Kelet-Európában és Óceániában is terjed – áll a jelentésben.

Lévay Miklós a tapasztalatokat ismertetve elmondta: az ENSZ 30 éves programjai az ópium és kokaincserje termesztése helyett azt segítik elő, hogy a kieső jövedelmet kávé, kakaó, gumi termesztésével vagy kézműipari termékek előállításával pótolják a sokszor mélyszegénységgel sújtott régiókban. Ehhez azonban hosszú távú gondolkodásra van szükség. Az INCB szerint aggodalomra ad okot, hogy Kanadában olyan rendeletet fogadtak el, amely orvosi megfontolásból lehetővé teszi a cannabis használatát, de több európai országban is enyhítettek az erre vonatkozó szabályokon – tette hozzá.

Az ENSZ-jelentés külön fejezetet szentel Romániának, ahol sokáig nem volt megfelelő az illegális drogfogyasztás ellenőrzése. A nemzetközi szervezet jelentésében sürgeti a román kormányt, hogy a kábítószer-ellenes programokhoz biztosítson megfelelő forrásokat. Felvinczi Katalin, kábítószerügyi koordinációért felelő miniszteri biztos a tájékoztatón elmondta, hogy Magyarországot összesen két alkalommal említi meg a jelentés, ami azt mutatja, hogy a nemzetközi szervezet megítélése szerint nincsenek olyan drámai folyamatok, amelyek indokolttá tennék hazánk említését. A kábítószer-fogyasztás tekintetében nemzetközi összehasonlításban hazánk közbülső pozíciót foglal el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik