Nagyvilág

Uniós segély a Palesztin Hatóságnak

Az Európai Unió 120 millió euró támogatást ad a Palesztin Hatóságnak a lakosság alapellátásának javítására. Az Európai Bizottság szerint a támogatás néhány hónapra elegendő.

Ugyanakkor James Wolfensohn, az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU alkotta közel-keleti négyek különmegbízottja felhívta a közel-keleti békefolyamatban közvetítő felek figyelmét arra, hogy a Palesztin Hatóság a pénzügyi összeomlás szélén áll. Ennek oka elsősorban az, hogy az izraeli kormány leállította több mint 50 millió dollár átutalását, amely a palesztin vállalatok külkereskedelméből származó, vámból és áfából, illetve az Izraelben dolgozó palesztinai illetőségűek utáni adókból jár a Palesztin Hatóságnak.

A pénzszűkében lévő Palesztin Hatóság nem tud bért fizetni, s ez Wolfensohn szerint destabilizáló hatással lehet a térségben. A Palesztin Hatóságnál 140 ezren vannak alkalmazásban, ebből 58 ezer a biztonsági személyzet.

Wolfensohn szerint az izraeli kormánynak a visszatartott pénzből ki kellene fizetnie a Palesztin Hatóságnak izraeli cégekkel, például üzemanyag-szállítókkal szemben keletkezett tartozásait.

Wolfensohn az arab országokat is felszólította, hogy részesítsék nagyobb támogatásban a Palesztin Hatóságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik