Nagyvilág

Tízezerek tüntettek Párizsban az antiszemitizmus ellen

Nagyszabású tömegdemonstráción ítélték el az antiszemitizmust vasárnap Párizsban a francia politikai pártok, vallási közösségek, civil szervezetek annak nyomán, hogy muzulmán bevándorlókörökből származó bűnözők brutálisan meggyilkoltak egy fiatal zsidó boltost, Ilan Halimit.

A franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsának (CRIF) felhívására jelen voltak az összes nagy párt és vallás vezetői, a kormányt Nicolas Sarkozy belügyminiszter és Philippe Douste-Blazy külügyminiszter képviselte.

A demonstrációról elzavarták Philippe de Villiers szélsőjobboldali politikust, az élesen bevándorlásellenes, idegengyűlölő Mozgalom Franciaországért (MPF) párt vezetőjét. A nemkívánatos személynek tekintett Villers-t “Rasszista, rasszista” felkiáltásokkal küldték el a szervezők. A politikus előre jelzett részvétele elleni tiltakozásul bojkottálta a felvonulást több emberi jogi csoport és muzulmán egyesület. Villiers eltávolítása némi dulakodással járt együtt.

Jean-Marie Lustiger bíboros, aki “Franciaország becsülete védelmében” vett részt a tüntetésen, azt hangoztatta, hogy Ilan Halimi megölésénél átlépték az emberiesség és a méltóság minden határát.

A menet, vezető politikusokkal és közjogi méltóságokkal az élén, a Köztársaság-térről indult és elhaladt a 23 évesen meggyilkolt Ilan Halimi telefonboltja előtt. A zsidó származású Ilan Halimi telefonboltost heteken át fogva tartotta, kegyetlenül megkínozta, majd megölte egy külvárosi zsarolóbanda a muzulmán Youssouf Fofana vezetésével. Az Elefántcsontparton elfogott bandavezér beismerte, hogy Halimit vallási hovatartozása miatt vélték gazdagnak, de tagadta, hogy az egész Franciaországot felháborító bűncselekménynek antiszemita indítékai lettek volna. A rendőrség szerint a bűnbanda zsarolt nem zsidó tehetőseket is.

A kegyetlen bűntény mindazonáltal arra késztetett egyes franciaországi zsidó köröket, hogy önmaguk védelmének megszervezését követeljék. A vasárnapi párizsi demonstráción többen bosszúért kiáltottak.

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a franciák 70 százaléka úgy látja, hogy országában növekszik a rasszizmus; 57 százalékuk erősödő antiszemitizmust is észlel. Lyonban és Bordeaux-ban is ezrek vonultak az utcára a rasszizmust elítélve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik