Nagyvilág

Európa továbbra is támogatja a főbb közös irányelveket

Az európai biztonsági és védelmi politika és a közös európai külpolitika továbbra is nagyfokú támogatottságnak örvend Európa-szerte – áll a Eurobarometer friss felmérésében.

Az EU 25 tagállamában és a csatlakozásra váró országokban mintegy 30 000 főt megszólaltató – a TNS Opinion & Social közvélemény-kutató által végzett – felmérés szerint az európaiak több mint háromnegyede támogatja a közös európai biztonsági és védelmi politikát, és kétharmaduk a közös védelmi politika híve.

Mindkét irányelvet stabilan magas támogatottsági arány jellemezte az elmúlt egy évben. Ezen belül is megfigyelhető, hogy a tíz új tagországban még a régi tagállamokénál is magasabb a támogatók aránya. A közös védelmi politika támogatottságát tekintve a tizenöt régi tagállam (75 százalék) és a frissen csatlakozott tíz ország eredménye között (85 százalék) átlagban 10 százalékpontos különbség mutatkozott.

Hasonlóképpen, hét százalékpontos különbség mutatkozott a régi (67 százalék) és az új tagállamok (74 százalék) között a közös külpolitika támogatottságában.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője így nyilatkozott az eredményekről: „Biztató, hogy a közös európai politika továbbra is nagyfokú támogatottságnak örvend a köz számára alapvetően fontos két kérdésben: a védelmi és a külpolitikában. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a közvélemény határozottan pártolja egy egyeztetett, valamennyi ország közgondolkodását tükröző európai álláspont ötletét. Ez egyben az egységes Európa fontosságának is bizonyítéka.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik