Nagyvilág

Belgrád ultimátumot kapott az uniótól

Belgrádnak durván március végéig van ideje a hágai törvényszékkel való teljes együttműködésre, ellenkező esetben a stabilitási és társulási tárgyalások felfüggesztése vár rá – közölte hétfőn az EU-külügyminiszterek előtt Olli Rehn, az unió bővítési biztosa.

Néhány hete maradt csak Belgrádnak arra, hogy demonstrálja, teljes mértékben együttműködik a délszláv háborús bűnök kivizsgálására létrehozott hágai nemzetközi törvényszékkel. Olli Rehn, az Unió bővítési biztosa hétfőn egyértelmű ultimátumot intézett a szerb vezetéshez: ha a stabilitási és társulási egyezményről tartandó tárgyalások következő, április 4-5-i fordulója előtt nem valósul meg a teljes együttműködés, a tárgyalásokat felfüggesztik. Környezetéből úgy értelmezték a biztos szavait, hogy Belgrádnak durván március végéig van haladéka arra, hogy meggyőzze Brüsszelt.

Bár a bővítési biztos konkrétan nem említette, a szerb vezetésnek a tárgyalások felfüggesztésének megelőzéséhez közreműködnie kell Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnokának kézre kerítésében és Hágának való kiadatásában. Hága Mladicot teszi felelőssé több mint 8 ezer muzulmán férfi és fiatal srebrenicai lemészárlásáért a ’90-es évek első felében. Belgrádnak gyakorlatilag ugyanazoknak a feltételeknek kell eleget tennie a Hágával való teljes együttműködéshez, mint korábban Zágrábnak.

Rehn a külügyminisztereket tájékoztatva emlékeztetett arra, hogy Brüsszel majdnem egy évvel ezelőtt kielégítőnek tartotta Szerbia és Montenegró együttműködését Hágával és azzal járult hozzá a tárgyalások megkezdéséhez az integráció első lépcsőfokának számító stabilitási és társulási egyezményről, hogy Belgrád fokozatosan a teljes együttműködésre törekszik. A bővítési biztos szerint ugyanakkor az együttműködési készség éppenséggel csökkent, noha az utóbbi időben kétségtelenül észlelhetők kedvező változások a hozzáállásban. A tagállamok többsége értesülések szerint egyetértett Olli Rehn helyzetelemzésével és következtetéseivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik