Nagyvilág

Szaúd-Arábia is nemet mondott Rice-nak

Egyiptom után Szaúd-Arábia is közölte az Egyesült Államokkal, hogy nem hajlandó elállni a Hamasz vezette palesztin kormány pénzügyi támogatásától. Irán a muzulmán országokat a Hamasz elszigetelésének megakadályozására szólította fel.

Szaúd-Arábia immár a második arab ország, amely visszautasította a közel-keleti körúton tartózkodó Rice törekvését a Hamasz elszigetelésének elérésére. Mindezt a rijádi diplomácia vezetője, Szaúd el-Fejszál herceg hozta a Szaúd-Arábiában tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter tudomására. Szaúd el-Fejszál hangoztatta, hogy a palesztin nép támogatásában országa számára csakis humanitárius megfontolások játszhatnak szerepet – írja a BBC.

Előzőleg Egyiptom is hasonló válaszban részesítette az amerikai külügyminisztert, hangsúlyozva, hogy a világ nem ítélheti el a Hamaszt. Egyiptom nem jelentős segélynyújtója a Palesztin Hatóságnak, de nagy befolyással rendelkezik az arab világban az izraeli–palesztin konfliktus alakulásában – írja a Washington Post.

Muzulmán testvériség

Az iráni külügyminiszter eközben a Hamasz támogatása mellett kampányolva felszólította a muzulmán országokat, hogy nyújtsanak pénzügyi támogatást a Palesztin Hatóságnak, miután az Egyesült Államok és Izrael a segélyek megkurtításával fenyegeti azt. „Mint muzulmán országok, felelősek vagyunk azért, hogy támogassuk Palesztinában élő testvéreinket” – mondta Manusehr Mottaki rövid indonéziai látogatása alkalmával tartott jakartai sajtóértekezletén csütörtökön.

Szavai szerint támogatni kell az Iszlám Konferencia Szervezetének azt a tervét, hogy adományokat gyűjt, és intézményi támogatást nyújt a Hamasz palesztin mozgalomnak. Amerikai és izraeli illetékesek attól tartanak, hogy Teherán, amely szintén nem ismeri el Izraelt, a befolyása alá fogja vonni a Hamasz vezette palesztin kormányt, ami megakadályozza a közel-keleti békekötést.

Egységes front

Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter ötnapos közel-keleti látogatásának célja megpróbálni egységes frontot létrehozni a Hamasz felemelkedése ellen. George Bush amerikai elnök kedden kijelentette, hogy a Hamasz vezette palesztin kormányt addig nem szabad pénzelni, amíg nem ismeri el Izrael létjogát. Az izraeli kormány vasárnap döntött úgy, hogy az iszlám radikális Hamasz kormányzati szerepvállalása miatt befagyasztja az adó- és vámjövedelmek átutalását a Palesztin Hatóságnak, ami havonta mintegy 40 millió euró nagyságú összeg megvonását jelenti.

A szóvivő arra is emlékeztetett, hogy Washington követeli a Palesztin Hatóságtól a korábban nyújtott, 50 millió dolláros közvetlen segély visszafizetését. Mindezt a külügyminisztérium képviselője a Hamasz választási győzelme után előállt új politikai realitásokkal indokolta.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden adott kormányalakítási megbízatást Iszmáil Haníjének, a Hamasz egyik vezetőjének, és arra kérte, hogy folytassa az eddigi tárgyalásos irányvonalat, és tartsa magát az Izraellel már megkötött egyezményekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik