Nagyvilág

Nyolcvan agyonlőtt embert találtak Bagdadban

Legalább nyolcvan agyonlőtt embert találtak Bagdadban és környékén csütörtök délig, miután a szamarrai síita szentély elleni előző nap elkövetett merénylet nyomán szunnitaellenes bosszúhadjárat indult.

Az egyik legnagyobb iraki szunnita tömörülés csütörtökön bejelentette: bojkottálja a síita és kurd erőkkel zajló tárgyalásokat, amíg a hivatalban lévő kormányzat nem kér bocsánatot a szunnita mecsetek ellen végrehajtott bosszútámadások sorozatáért. “Tegnap délután óta nyolcvan holttestet kaptunk, mindegyik halálát lőfegyver okozta. Ez a duplája annak, amit (máskor) naponta kapunk” – mondta az iraki főváros hullaházának egyik orvos igazgatója.

A példátlan hevességgel fellángolt felekezetközi harcok miatt az iraki belügyminisztérium csütörtökön további két nappal kiterjesztette a szamarrai merénylet miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat Bagdadban és a Szamarrát is magába foglaló Szaláheddin tartományban. Egyidejűleg a legmagasabb készültségbe helyezték az iraki biztonsági erőket.

Ugyancsak csütörtökön a Bagdadtól északra fekvő Baakúbában pokolgépes merényletet követtek el az iraki hadsereg egyik járőre ellen; a robbanás tizenkét embert ölt meg, további 21-et pedig megsebesített. A szunnita lázadás egyik fészkének számító város forgalmas központjában elkövetett terrorcselekmény áldozatai közt polgári személyek is vannak.

Közben Szamarrától 15 kilométerre megtalálták annak a három iraki újságírónak a holttestét, akiket szerdán raboltak el a Bagdadtól 125 kilométerre északra fekvő városban. Mindhárman az al-Arabíja műholdas televíziós csatorna munkatársai voltak és éppen a síita mauzóleum elleni merényletről készültek riportot készíteni. Negyedik társuknak sikerült elmenekülnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik