Nagyvilág

Beomlott egy moszkvai piac tetőszerkezete

Az orosz katasztrófavédelmi minisztérium szerint a dél-moszkvai Bauman negyedben lévő betoncsarnok 2000 négyzetméteres tetőzete valószínűleg a nagy mennyiségű hó alatt szakadt be és zuhant a piac standjaira. A kutatók és mentők több tucat embert igyekeztek kiszabadítani a romok alól. A szerencsétlenség helyi idő szerint hajnali 5 óra 20 perckor (magyar idő szerint 3 óra 20-kor) következett be, amikor az árusok már nyitáshoz készülődtek, de vásárlók még nem voltak a piacon. A mentési munkákat személyesen irányítja Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere, a helyszínen van Moszkva főügyésze is.


Beomlott egy moszkvai piac tetőszerkezete 1

A dél-moszkvai Bauman negyed piacának látképe (fotó: AP)

A mentők szerint a romok alatt élő emberek vannak, akik mobiltelefonon elérték a mentőszolgálatot. Különböző közlések szerint a beomlott területen akár száz ember is lehet. Kimentésükre nyomkereső kutyákat vetnek be. Mintegy harminc sérültet már kimentettek. A helyszínre mintegy 50 mentőautót vezényeltek. Az orosz főváros belső részéhez tartozó környéket a rendőrség lezárta a forgalom elől, s levágták a közeli trolibuszvezetékeket, hogy nagyobb munkagépekkel a közelbe férjenek.

Az Eho Moszkvi rádió közlése szerint a piacot ugyanaz a Nodar Koncseli tervezte még az 1970-es években, aki ellen jelenleg bírósági eljárás folyik a moszkvai Transvaal-akvapark födémének 2004 februárjában történt, 28 halálos áldozatot követelő összeomlása miatt. Az ügyészség szerint a két évvel ezelőtti katasztrófát a hanyag tervezés okozta. A piaccsarnokot 1975-ben adták át. Koncseli a RIA-Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a baleset a helytelen üzemeltetés miatt következett be. „Azon a sajátos galérián, amely az épület belsején körben végighúzódik, számos árusító bódét telepítettek. A tető konstrukciója nem erre a terhelésre volt méretezve. Ezen túl a tetőről el nem takarított hó is szerepet játszhatott benne” – mondta az építész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik