Nagyvilág

Nagykoalíció lesz Palesztinában?

A Hamasz törekedni fog arra, hogy koalíciót alakítson az eddig kormányzó Fatahhal kijelölt miniszterelnökének, Iszmáil Haníjének kedd esti nyilatkozata szerint.

A választásokon győztes Hamasz mozgalom vezető politikusa nem sokkal azt követően nyilatkozott erről Gázában, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a nap folyamán hivatalosan felkérte őt az új palesztin kormány megalakítására. A Jasszer Arafat által alapított Fatah mozgalommal sok a közös vonás, s párbeszédre törekszünk egy lehetséges koalícióról – jelentette ki a radikális szervezet 43 éves kormányfőjelöltje.

Meg nem erősített palesztin értesülések szerint Mahmúd Abbász a kormányalakítási megbízatás átadásakor írásban felszólította Haníjét a korábban megkötött izraeli-palesztin megállapodások elismerésére. A Hamasz képviselője ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a szervezet vezetősége tanulmányozni fogja a levelet, s hamarosan választ ad Abbásznak. Iszmáil Haníjénak maximum öt hete van kormányának összeállítására és parlamenti elfogadtatására.

Rice: a Hamásznak választania kell

A palesztin választásokon győztes radikális Hamasz mozgalomnak választania kell “a terrorizmus és a politika” között – jelentette ki Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az egyiptomi fővárosban, közel-keleti körútjának első állomásán. Az egyiptomi kollégájával, Ahmed Abul Geittel tartott közös kairói sajtóértekezleten a politikus elmondta: a nemzetközi közösség minden palesztin kormánytól elvárja, hogy teljesítsen bizonyos feltételeket, mindenekelőtt törekedjen a békére, s tartsa tiszteletben azokat a megállapodásokat, amelyeket a palesztinok már aláírtak” Izraellel.

Rice az Egyesült Államok arab szövetségeseinek támogatását igyekszik megszerezni a Washington által terrorszervezetként számon tartott Hamasz elszigeteléséhez. Egyiptomi kollégája, Geit ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy időt kell adni a Hamasznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik