Nagyvilág

Irán finanszírozná a Palesztin Hatóságot

Irán ígéretet tett arra, hogy finanszírozni fogja a Palesztin Hatóságot, miután a Nyugat a segélyek befagyasztásával fenyegette meg a Hamasz irányításával alakuló új kormányt. Izrael már döntött a támogatás megvonásáról, Egyiptom azonban nem engedett az amerikai nyomásnak.

Irán feltétlenül pénzügyi támogatásban részesíti a Hamasz-kormányt, hogy ellen tudjon állni az amerikai elnyomásnak – jelentette ki Teheránban Ali Laridzsáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára azután, hogy találkozott Háled Mesaallal, a Hamász politikai vezetőjével. Mesaal körbejárja a térséget, hogy segítséget kérjen az iszlám államoktól a palesztin kormányzat pénzügyi nehézségei leküzdéséhez.

Reméljük, hogy a muzulmán országok támogatásával a palesztin kormány fölülkerekedik a nehézségeken – mondta Laridzsáni. Amerikai és izraeli illetékesek attól tartanak, hogy Teherán, amely szintén nem ismeri el Izraelt, a befolyása alá fogja vonni a Hamasz vezette palesztin kormányt, ami megakadályozza a közel-keleti békekötést.

Egységes front

Közben Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter ötnapos közel-keleti látogatásán megpróbál egységes frontot létrehozni a Hamasz felemelkedése ellen. Első állomásán Egyiptomban Hoszni Mubarak elnökkel tárgyalt, azonban nem sikerült megállapodásra jutniuk a Hamasznak nyújtott támogatások befagyasztásáról. Az egyiptomi külügyminiszter, Ahmed Abul Geittel úgy fogalmazott, hogy a Hamasznak „időt kell adni.” Egyiptom nem nyújt jelentős segélyt a Palesztin Hatóságnak, de nagy befolyással rendelkezik az arab világban az izraeli-palesztin konfliktus alakulásában – írja a Washington Post.

George Bush amerikai elnök kedden kijelentette, hogy a Hamasz vezette palesztin kormányt addig nem szabad pénzelni, amíg nem ismeri el Izrael létjogát. Az izraeli kormány vasárnap döntött úgy, hogy az iszlám radikális Hamasz kormányzati szerepvállalása miatt befagyasztja az adó- és vámjövedelmek átutalását a Palesztin Hatóságnak, ami havonta mintegy 40 millió euró nagyságú összeg megvonását jelenti.

A szóvivő arra is emlékeztetett, hogy Washington követeli a Palesztin Hatóságtól a korábban nyújtott, 50 millió dolláros közvetlen segély visszafizetését. Mindezt a külügyminisztérium képviselője a Hamasz választási győzelme után előállt új politikai realitásokkal indokolta.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden adott kormányalakítási megbízatást Iszmáil Haníjének, a Hamasz egyik vezetőjének, és arra kérte, hogy folytassa az eddigi tárgyalásos irányvonalat, és tartsa magát az Izraellel már megkötött egyezményekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik