Nagyvilág

SMS-ben is fizethető lesz az autópálya-matrica

A jövőben mobiltelefonról is lehet autópálya-matricát fizetni. A módszer nem emeli az útdíjat.

A tervek szerint tavasztól már mobiltelefonon is vásárolhatnak autópálya-használati jogosultságot az autósok – írja a Napi Gazdaság. A vásárláshoz az autósoknak mobiltelefonon kell majd felvenniük a kapcsolatot szolgáltatójukkal, s meg kell adniuk rendszámukat, ezután a távközlési cégtől visszaigazolást kapnak, amit jóvá kell hagyniuk. A tranzakció ezzel véget is ér, a sztrádahasználati díjat pedig majd a mobiltelefon-szolgáltató számlázza ki.

A napilap szerint az úthasználat tarifája ettől nem lesz magasabb, a mobilszolgáltató viszont minden bizonnyal felszámol majd valamekkora tranzakciós költséget. A tervek szerint tehát a szolgáltatás minden mobiltelefonnal rendelkező autós számára elérhető lesz, ugyanakkor a technológiáját nem az autópálya-kezelő, hanem a mobilüzemeltetők nyújtják – írja a Napi Gazdaság. Első körben a tervek szerint a négynapos matricát kiváltó jogosultságot lehet majd megvásárolni.

Eközben zajlik az elektronikus autópálya-díjszedési rendszer bevezetése is. A rendszer felállítását 2007–2008-ra tervezik, az előkészítő munkák előrehaladásától és a nyertes pályázó által ajánlott megoldástól függően. A rendszer valószínűleg úgy fog működni, hogy egy járműfedélzeti eszközt kell majd a gépkocsikban elhelyezni, amely regisztrálja a díjköteles szakaszokon történő közlekedést, és a kiszabott útdíjat egy előre feltöltött számláról vagy utólagos elszámolással lehet majd kiegyenlíteni. Az EU távlati célja, hogy ezek a díjszedési rendszerek az egész kontinensen egységesen működjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik