Nagyvilág

Uniós vezetőkkel egyeztet az iráni külügyminiszter

Az uniós vezetőkkel egyeztet a teheráni atomdossziéról az iráni külügyminiszter: Manusehr Mottaki hétfőn Brüsszelben Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével és az Európai Parlament külügyi bizottságával tárgyal.

Mottaki a belga fővárosban sajtóértekezleten ismerteti az iráni atomprogrammal kapcsolatos teheráni álláspontot, majd Solana, illetve Karel De Gucht belga külügyminiszter, este pedig az Európai Parlament külügyi bizottság előtt fejti ki nézeteit ritkaságszámba menő hétfői brüsszeli látogatása során, hogy előkészítse a talajt Irán és az EU tárgyalóhármasa – Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – közötti párbeszéd felújítására.

Solana Mottakival folytatandó eszmecseréjén – a főképviselő szóvivője szerint – megismétli az EU álláspontját egy sor fontos kérdésben, a nukleáris témától a közel-keleti békefolyamatig, a demokráciáig és az emberi jogokig. Az EP külügyi bizottsága pedig a találkozót felhasználja arra, hogy ismét figyelmeztesse Iránt: állítsa le érzékeny nukleáris tevékenységét, mert a Nyugat türelme fogytán van.

A dúsítás felfüggesztését akarjuk, továbbá azt, hogy Irán tartsa magát a kiegészítő jegyzőkönyvhöz (mely lehetővé teszi a NAÜ felügyelőinek meglepetésszerű ellenőrzéseit az iráni atomlétesítményekben), valamint a teheráni hangvétel megváltoztatását – mondta vasárnap Geoffrey van Orden, az Európai Parlament külügyi bizottságának egyik vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik