Nagyvilág

Ötven túlélő gyermeket találtak a sárlavina alatt

Amerikai tengerészgyalogosok 50 túlélőt találtak a Fülöp-szigeteken egy, a sártenger alá temetett iskola romjai között – írja a BBC. A menőosztagok kezdték feladni a reményt, mára már elsősorban az iskolában rekedt 250 diák felkutatására összpontosítottak.

Noha a mentőcsoportok még hétfőn is felújították a kutatást a többméteres sárréteg alatt rekedt emberek után, egy katonai tisztségviselő annak a nézetnek adott hangot, hogy élőket aligha találnak már a sártenger alatt. A Leyte szigetén fekvő falu több száz lakóházát és iskoláját pénteken temette el teljesen a két hete szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sár. A hatóságok korábban attól tartottak, hogy a halottak száma meghaladhatja az 1800-at, azaz a falu valamennyi lakosa életét veszthette a katasztrófa következtében.

Hétfőre azonban némelyest lefelé módosították az áldozatok számát, s azt állították, hogy 913 az eltűntek száma. Közölték, hogy eddig 72 holttestet találtak, s a falu 435 lakója túlélte a katasztrófát. A legtöbben közülük azért, mert kiderült, hogy a történtek idején nem tartózkodtak otthon.

Ugyanakkor elismerték, hogy az eltűntekre vonatkozó adat becsléseken alapul. A sártenger maga alá temetett egy iskolát mintegy 250 gyermekkel és tanáraikkal. Noha a mentőosztagok elsősorban az ő felkutatásukra összpontosítják erőfeszítéseiket, életben maradásukra gyakorlatilag nincs esély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik