Nagyvilág

Pénzügyi válságban a Palesztin Hatóság

Pénzügyi válsággal néz szembe a Palesztin Hatóság, mert Izrael leállította a palesztinok nevében beszedett adók átutalását, az Egyesült Államok pedig korábbi segély visszautalását kérte a Hamasz többségű parlament eskütétele után – jelentette ki vasárnap a palesztin elnök.

Mahmúd Abbász gázai sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy megkezdődött a (külföldi) nyomásgyakorlás, a támogatás és a segély apadni kezdtek, ezért a Palesztin Hatóság “jelenleg valódi pénzügyi válságban van”. Abbász elmondta azt is, hogy hétfőre halasztották a Hamasz vezetőivel tartandó találkozóját.

A megbeszélést eredetileg vasárnapra tervezték, s egyes híradások arról szóltak, hogy Abbász a nap folyamán kormányalakítási megbízást ad Iszmáil Haníjénak, akit a radikális iszlám szervezet a kormányfői tisztségre jelölt.

Az izraeli kormány vasárnap a palesztinokat sújtó büntetőintézkedéseket fogadott el, egy nappal azután, hogy a Hamasz többségű palesztin parlament letette a hivatali esküt. A szankciók részeként Izrael leállítja az adókból befolyó pénzösszegek havi átutalását a Palesztin Hatóságnak és korlátozza a palesztinok utazási lehetőségeit – közölte az izraeli rádióval Roni Ban-or kabinetminiszter.

Izrael eddig a palesztinoknak mintegy 50 millió dollár utalt át havonta. Ez a Palesztin Hatóság költségvetésének mintegy 30 százalékával volt egyenlő, és a testület ebből fedezte a mintegy 140 ezer fős hivatalnoki gárda és a 60 ezer rendőr, illetve biztonsági ember fizetését. Az Egyesült Államok – Izrael legfontosabb szövetségese – felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy utaljon vissza 50 millió dollárnyi segélyt az amerikai kormánynak, biztosítandó, hogy a pénz nem jut a Hamasz kezére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik