Nagyvilág

Moszkvában a sárospataki könyvek

Még az orosz elnök február végi magyarországi látogatása előtt hazánkba érhetnek a sárospataki könytárból elhurcolt könyvek.

A moszkvai magyar nagykövetségre érkeztek a sárospataki református kollégiumi kötetek – közölte Székely Árpád nagykövet.

A könyveket kora reggel szállították el a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból, és a nagykövetség Volkswagen transzporterén, rendőri felvezetéssel vitték őket a nagykövetségre. A szállítóautót a nagykövet, két beosztott diplomata és a kulturális tárca szakértője, Mayer Rita kísérte. Vasárnap este Nyizsnyij Novgorodban aláírták az átadásról szóló dokumentumokat. Ezután mintegy háromórás eljárás során a 136 kötetet darabonként azonosították, egybevetették az orosz és magyar nyilvántartási számokat, majd a köteteket hét leplombált ládába csomagolták.

Az orosz fővárosban még a héten lefolytatják a kiviteli eljárást, így lehetővé válik, hogy Magyarországra szállítsák a könyveket.

A könyvek repülőgépen jutnak Budapestre, várhatóan még Vlagyimir Putyin orosz elnök – értesülések szerint február 28-ra tervezett – magyarországi látogatása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik