Nagyvilág

Háromezren lehetnek a sár alatt a Fülöp-szigeteken

Közel háromezren tűntek el a Fülöp-szigetek középső részén, Leyte szigetén történt sárlavinában, amely pénteken egy egész falut betemetett - közölték illetékesek.

A szerencsétlenül járt falu közelében fekvő város, Saint Bernard polgármestere, Maria Lim és Roger Mercado, a térség parlamenti képviselője háromezerre becsülte az eltűntek számát. Raul Farnacio alezredes, a szerencsétlenség helyszínén a mentési munkákban részt vevő katonaság rangidős tisztje elmondta: Guinsaugon falu 1857 lakója közül eddig 57 túlélőt és 19 holttestet találtak. A mentők szombaton folytatják a kutatást, de kevés a remény arra, hogy újabb túlélőket találjanak.

Korábbi, a jelentések szerint mintegy kétszázan halhattak meg és ezerötszázan tűnhettek el, amikor legalább ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be a két hete szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sár. Az elázott föld helyenként tíz méter vastag rétegben gyűlt össze.

1991 novemberében mintegy 6000 ember vesztette életét Leyte szigetén egy hasonló sárlavinában; azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik