Nagyvilág

A Hamasz alakíthat kormányt

A parlamenti választásokon győztes radikális Hamaszt kérte fel kormányalakításra Mahmúd Abbász palesztin elnök az új palesztin törvényhozás alakuló ülésén a ciszjordániai Rámalláhban.

Az ülésen a helyszínen – a Mukata negyedben, a Palesztin Hatóság kormányzati negyedében -, illetve videó-konferenciavonal segítségével 119 képviselő vesz részt a palesztin törvényhozás 132 tagjából. Tizenhárom megválasztott képviselő jelenleg izraeli börtönökben raboskodik. A konferencia-vonalat annak az 54 képviselő számára hozták létre, akik az izraeli biztonsági intézkedések miatt nem tudtak a Gázai övezetből Rámalláhba utazni. Ez elsősorban a január 25-i választásokon 74 mandátumot szerzett Hamasz szélsőséges iszlám mozgalom képviselőire vonatkozik, mivel Izrael terrorista csoportnak tekinti a szervezetet.
A Hamasz képviselői szombaton a parlamenti ülés előtt is megerősítették, hogy Iszmáil Hanije a jelöltjük a kormányfői posztra. Az Abu Abed néven is emlegetett Hanije, a radikális szervezet politikai bizottságának tagja vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamenti választásokon.

Abbász a békemegállapodásra emlékeztetett

Mahmúd Abbász az Izraellel kötött korábbi megállapodások, mindenekelőtt az 1993-as oslói egyezmény tiszteletben tartására szólította fel az új palesztin kormányt . A palesztin elnök leszögezte: az Izraellel kötött közbülső békemegállapodások realitások, és nem engedi meg senkinek, hogy azok legitimitását megkérdőjelezze. Abbász úgy vélekedett, hogy az új kabinetnek el kell köteleznie magát az Izraellel való békefolyamat mellett és véget kell vetnie a “fegyverek káoszának”. A kormányalakítási megbízást kapott Hamasz szélsőséges iszlám mozgalom mindeddig a zsidó államnak a létezéshez való jogát sem ismerte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik