Nagyvilág

Nem csillapodnak az indulatok a karikatúrák miatt

Újabb tüntetések kezdődtek Pakisztánban, Malajziában és Hongkongban az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák ellen; előrejelzések szerint további nagyszabású megmozdulások várhatók.

A pakisztáni rendőrség az ország keleti részén fekvő Multán városban őrizetbe vett 125 tüntetőt, a tiltakozóhullám megfékezése érdekében bevezetett gyülekezési tilalom megsértéséért. Mintegy 300 rendőr csapott le péntek reggel a dán zászlókat tipró, “halál Musarrafra” kiáltásokat hallató tüntetőkre. Pervez Musarraf az ország Amerika-barát elnöke.

Karacsiban általános sztrájkra szólította fel a város lakosságát a Paszban elnevezésű ifjúsági csoport; a Dzsamaat-i-Iszlami radikális szervezet pedig nagygyűléseket szervez a városban. A szervezet arra kérte híveit, hogy a pénteki ima után gyűljenek össze a város főbb pontjain. A karacsi rendőrfőnök közlése szerint a reggeli órákban még csendes volt a 15 milliós város.

A jelek szerint sokan követik a Paszban sztrájkfelhívását, a boltok nagy része nem nyitott ki a szokott időben. A városban a rendőrség és félkatonai rendfenntartó alakulatok osztagai járőröznek. Minden külföldi étteremlánc, a külföldi vállalkozások irodái és a kormányépületek erős rendőri, katonai őrizetet kaptak.


Terjedő tüntetések


Tüntetésre serkentő felhívások jelentek meg Ravalpindiben, Kvettában és Pesavarban is. Egy lahori rendőrtiszt közölte: utasítást kaptak minden olyan vallási vezető mozgásának korlátozására, akiről feltételezhető, hogy beszédet készül mondani tüntetéseken – a Dzsamáat ad-Davat radikális muzulmán csoport vezetőjét már őrizetbe is vették.

Háromezres tüntetés zajlott le pénteken Malajzia északkeleti Kelantan államában. A tüntetők elégettek egy George Bush amerikai elnököt jelképező bábut, és a dán áruk bojkottjára szólították fel a malajziai lakosságot.

Muzulmánok ezrei tüntettek a Mohamed-karikatúrák ellen a Kínához tartozó különleges igazgatású területen, Hongkongban is, ahol mintegy háromezer tüntető vonult az utcákra, többnyire Hongkongban dolgozó pakisztániak, indonézek és indiai muzulmánok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik