Nagyvilág

Gyilkos sárlavina pusztított a Fülöp-szigeteken

Akár több ezer áldozata is lehet annak a földcsuszamlásnak, melynek során egy sárlavina két falut temetett be pénteken a Fülöp-szigetek középső részén, Leyte szigetén. A mentést megkezdték, hadihajók és helikopterek érkeznek a térségbe.

Eddig 53 holttestet találtak és száz embert mentettek ki azt követően, hogy egy lezúduló sárlavina betemetett két falut a Fülöp-szigetek középső részén, Leyte szigetén. A Fülöp-szigeteki kongresszus egyik képviselője, Roger Mercado azt nyilatkozta, hogy meg nem erősített hírek szerint kétszáz ember veszthette életét és közel 1500 eltűnt a Leyte tartománybeli Saint Bernard településen. A halottak száma a helyi vöröskereszt tisztségviselőinek becslése szerint is elérheti a 200-at, hiszen rengetegen kerültek a huzamos ideje szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sártömeg alá.


A sár legalább ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be, ahol épp folyt a tanítás: egy túlélő beszámolója szerint a gyermekek eltűntek. “Olyan robajjal omlott le a sárlavina, hogy úgy tűnt, mintha felrobbant volna a hegy. Az egész környék beleremegett” – tette hozzá a szemtanú.


Megkezdték a mentést


A nemzetközi vöröskereszt aktivistái a helyszínen vannak, de munkájukat nehezítik az eltorlaszolódott utak, a megszakadt távközlési vonalak. Richard Gordon szenátor, a Fülöp-szigeteki vöröskereszt vezetője felkérte az országban hadgyakorlatot tartó amerikai erőket, hogy küldjenek nagy befogadóképességű helikoptereket a térségbe.


A Fülöp-szigeteki légierő egyik C-130-as szállító repülőgépe, fedélzetén kutató berendezésekkel és egy kutyás mentőcsapattal már úton van a terület felé, és oda tart két katonai helikopter és két hadihajó is.


A térségben már korábban is előfordult egy, a mostanihoz hasonló katasztrófa. 1991 novemberében mintegy 6000 ember vesztette életét Leyte szigetén egy sárlavinában; azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik