Nagyvilág

Tomboló tömeg Pakisztánban

Közel ötvenezer ember vonult az utcákra Pakisztánban vallási pártok felhívására a Mohamed-karikatúrák miatt már negyedik napja tartó zavargások során. A héten erőszakba forduló tüntetésekben öt ember vesztette életét az országban.

Mintegy ötvenezer ember csatlakozott a pakisztáni Karacsi városában a vallási pártok menetéhez – tájékoztatott Mushtaq Shah rendőrfőnök. A felháborodott tömeg dán zászlókat égetett, egyes tüntetők pedig George Bush amerikai elnök és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőt jelképező szalmabábukat égetett. Mások zöld színű fejkendőt öltve azt kiabálták, hogy „Isten átka legyen a prófétát gyalázókra.”

A tüntetés vezetője elmondta, hogy követelik, hogy Pakisztán lazítson a karikatúrákat közlő európai országokkal való kapcsolatán. A kormánynak vissza kellene hívnia nagyköveteit az érintett országokból, és haza kellene küldenie ezen országok pakisztáni nagyköveteit – nyilatkozta Muneeb-ur-Rahman mufti.

A hatóságok a rend szavatolása érdekében az épületek tetejére és az utak környékére felfegyverzett katonákat vezényeltek – írja a BBC. A Citibank amerikai pénzintézet és a Siemens német társaság cégjelzéseiket fekete zászlókkal takarták el, és így tett egy keresztény kórház, illetve több mozi is a tüntetők útvonalán.

Pakisztánban kedden voltak először halálos áldozatai a Nyugat-ellenes megmozdulásoknak: Lahorban két embert lőtt le egy bankot védő biztonsági őr, amikor tüntetők egy csoportja megpróbált behatolni a pénzintézetbe. Egy nappal később, szerdán már három személy halt meg, köztük egy nyolcéves gyermek a megmozdulások során. A szomszédos Afganisztánban eddig legalább tízen meghaltak a tiltakozó akciókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik