Nagyvilág

Népszavazás dönt Montenegró függetlenségéről

Függetlenségi népszavazás kiírásáról dönt a montenegrói parlament, melynek célja a Szerbiától független Montenegró állam létrehozása. A montenegrói szerbek a referendum bojkottálására készülnek, hogy az ne legyen érvényes.

Montenegró olyan referendum megrendezésére készül, mely Szerbia-Montenegró kettéválásához vezethet. A lépést Milo Djukanovics, Montenegró miniszterelnöke kezdeményezte, aki szerint a népszavazásra akár már áprilisban sor kerülhet. A Szerbia és Montenegró közti államszövetség nem működik megfelelően – jelentette ki. Különösen Montenegró érdekeit nem szolgálja, ezért úgy érezzük, hogy ideje, hogy az állampolgárok válasszanak, és felelősséget vállaljanak önmagukért.

A népszavazás feltételeit illetően azonban ellentét van a montenegrói parlament függetlenség-párti kormánya és az unió-párti ellenzék között, ugyanis egyelőre nem tudtak megállapodni többek között abban sem, hogy a lakosság hány százalékos részvétele esetén tekintsék érvényesnek a szavazást – írja a BBC.

Az esetleges kettészakadás folyamata európai diplomaták szerint Bosznia -Hercegovina, Horvátország és Koszovó példájából kiindulva elharapózhat, és erőszakos cselekményekhez vezethet a térségben. A 600 ezer fős Montenegró 80 éve él államszövetségben jóval nagyobb szomszédjával.

A szerbek jogai

A montenegrói parlament egy kis szerb pártja, a Szerb Néppárt egy politikusa, Andrija Mandic pedig konkrétan úgy fogalmazott, hogy az erőszak is egy lehetőség a jelen helyzet megoldására abban az esetben, ha a montenegrói parlament megpróbálná őket belekényszeríteni egy döntésbe. Az utóbbi öt-hat évben ez a parlament egyre inkább diszkriminálta a szerbeket – fogalmazott. Ha Montenegró függetlenné válik, akkor biztos vagyok benne, hogy erős szerb mozgalom indul majd a két ország újraegyesítésére, és a szerbek jogainak visszaállítására.

A szerb és a montenegrói parlament közti viszony közben egyre barátságtalanabbá válik. A szerb kormány egy minisztere a minap azzal fenyegetőzött, hogy megfosztja állampolgárságától a mintegy negyedmillió Szerbiában élő montenegróit. A montenegrói szerbek, akik az ottani lakosság mintegy egyharmadát teszik ki, arra készülnek, hogy bojkottálják majd a referendumot, hogy az ne legyen érvényes. Helyi közvélemény-kutatások alapján ugyanakkor megállapítható, hogy több montenegrói állampolgár van a függetlenség mellett, mint ellen.

Montenegró miniszterelnöke az esetleges bojkottra reagálva úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának szokásává vált az, hogy beleavatkozik szomszédai ügyeibe, majd hozzátette, hogy a szerbek valószínűleg nem tanultak a múlt példájából. 

Miközben a helyi média máris a közelgő népszavazástól hangos, a montengrói Változás Csoport egy aktivistája, Nebojsa Medojevic szerint a kormány a függetlenség témájának napirenden tartásával az ország valósi problémáiról próbálja elterelni a figyelmet, többek között a szervezett bűnözésről, a korrupcióról, és azokról a vádakról, melyeket Olaszország és az Európai Unió hangoztat a kormány és a maffia összefonódásáról. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik