Nagyvilág

Újabb megdöbbentő felvételek az iraki fogolykínzásokról

Az SBS ausztráliai közszolgálati televízió olyan, korábban nyilvánosan soha be nem mutatott fotókat és videofelvételeket közölt szerdán, amelyek állítása szerint a Bagdad melletti Abu Ghraib börtönben készültek amerikai katonák által megkínzott, illetve megölt arab foglyokról.

A kísérőszöveg szerint a képek arra engednek következtetni, hogy a 2003-ban történt Abu Ghraib-i kínzások és visszaélések valójában még súlyosabbak voltak, mint amennyit eddig meg lehetett tudni róluk: további kegyetlenkedésekről, emberölésről, kínzásról, szexuális megalázásról tanúskodnak, feltárják az Abu Ghraib-i kínzások “teljes iszonyatát”.

Az SBS tv Dateline című műsorában bemutatott képek egyikén átvágott torkú ember látható, egy másik felvétel egy tetőtől-talpig összekent – a tv-adás szerint emberi ürülékkel beszennyezett – emberi alakot mutatnak, máshol egy meztelen emberi test lóg le fejjel lefelé, a lábánál fogva hozzákötözve egy emeletes ágy felső szintjéhez. Az egyik képen olyan gúzsba kötött, csuklyás ember látható, akit egy ráuszított kutyával rémísztgetnek. A megkötözött emberalakokon az Abu Ghraibban alkalmazott narancsszínű rabruha látható. A közzétett képek között található olyan, ahol egy fogoly égésnyomokat mutat az alkarján, máshol egy fogoly vérrel borított teste látható egy hordágyon.


Megalázott emberek

Egyes felvételek olyan, szexuálisan megalázó helyzetekben mutatják a foglyokat, hogy ezeket súlyosan szeméremsértő jellegük miatt nem kívánták bemutatni az adásban – közölték a szerkesztők. Egy a csatorna által közölt videofelvételen egy rab a fejét folyamatosan a falba veri. A kísérőszöveg szerint az illető egy értelmileg sérült ember, aki a fogvatartás során az őrök játékszerévé vált – írja a BBC.

A bemutatott képeken nincsenek olyan részletek, amelyek egyértelműen bizonyítanák, hogy a felvételek az Abu Ghraib börtönben készültek, vagy hogy amerikai katonák, fegyőrök kínozták, illetve ölték meg a képeken látható meggyötört vagy meggyilkolt embereket. Az SBS azonban állítja: ezek a fényképek ugyanabba a fotódokumentációba tartoznak, mint a 2004-ben nyilvánosság elé került hírhedt Abu Ghraib-i felvételek. Már az ekkor nyilvánosságra hozott fotók is hatalmas felháborodást keltettek, melyek egyikén egy fején csuklyát viselő rabot elektromos vezetékhez csatlakoztattak.


Jogi lépések

Az tv-állomás nem közölte, miként jutott e képek birtokába, de a műsor készítői hangsúlyozták, hogy megbízhatónak tartják azt a forrást, amelyből a fotók hozzájuk kerültek. A műsor szerint az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) polgárjogi szervezet megszerezte a nyilvánosságra nem hozott képeket, mire az amerikai kormány jogi eljárást indított, hogy megakadályozza ezek egyesült államokbeli bemutatását arra hivatkozva, hogy a képek rombolják az Egyesült Államok megítélését. Jelenleg is folyik Amerikában ez a jogi csatározás.


A tv-adó szerint az általa most bemutatott képek korábban még sohasem jutottak nyilvánosságra, az amerikai kongresszus tagjai azonban láthatták őket egy zártkörű vetítésen. A műsor szerkesztői tudni vélik, hogy a kongresszus tagjai meg voltak döbbenve a látottaktól. Az SBS ausztrál adó szerdai vetítése óta a képek egy részét több amerikai hálózaton kívül az arab al-Arabiya műholdas televízió is leközölte. Az arab adó a most nyilvánosságra került képek közül hatot közölt, tartózkodva a leginkább sokkoló felvételek bemutatásától – írja a BBC.

Ausztrália – az Egyesült Államok egyik leghűségesebb szövetségese – részt vett 2003-ban az Irak elleni háborúban. Jelenleg is az arab országban állomásozik mintegy 900 ausztrál katona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik