Nagyvilág

Újabb áldozatokat követelt a karikatúra -botrány

Három ember, köztük egy nyolc éves kisfiú életét vesztette Pakisztánban a Mohamed-karikatúrák elleni tüntetések alatt. Az összecsapásokban legalább 45 ember megsebesült.

Három pakisztáni, egyikük egy nyolcéves kisfiú, vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek szerdán a Mohamed-karikatúrák miatt harmadik napja folytatódó erőszakos tiltakozásokban Pakisztán nagyvárosaiban.

Pesavarban, Pakisztán északnyugati határtartományának székvárosában több mint 70 ezer tüntető vonult az utcákra. Sokan közülük “Halál Dániára!” és “Akasszátok fel azokat, akik a sértő karikatúrákat rajzolták” jelmondatokat kiáltozták. Mások dán zászlókat és a dán miniszterelnököt ábrázoló bábukat égettek. Afganisztánból érkezett menekültek is nagy számban vettek részt a tüntetésen – írja a Forbes.

Több tízezres tömeg

A rendőrség könnygázt vetett be, és gumibottal ütlegelte a tüntetőket, igyekezve szétoszlatni az utcát eltorlaszoló tömeget. A tüntetők közül egy 25 éves férfi áramütést szenvedett, amikor hozzáért a magas feszültségű vezetékhez, amelyet a tiltakozók fegyvereiből kilőtt lövedékek szakítottak szét, mondta el az áldozat nagybátyja. A rendőrség arról számolt be, hogy életét vesztette egy nyolcéves kisfiú is, akit egy tüntető arcon lőtt. Rendőrségi és kórházi források szerint az összecsapásokban legalább 45 ember megsebesült. Egy pesavari rendőrtiszt közlése szerint “a tüntetők mindennek nekiesnek, ami külföldi vállalatok tulajdonában van”. A pakisztáni városban mozikat, amerikai gyorséttermet és skandináv érdekeltségű cégek irodáit gyújtották fel a tüntetők. A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni a gyújtogatókat, de kevés sikerrel.

Erőteljesebb fellépést követelnek

A tartományi miniszter, Akram Durrani nyugalomra szólította fel az embereket. „Nem akadályozzuk meg a tüntetéseket, de a demonstrálóknak békésen kell felvonulniuk” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek. Vannak, akik Pervez Musarraf pakisztáni elnök határozatlan fellépésével magyarázzák az egyre agresszívabbá váló demonstrációkat. Tank tartomány minisztere, Sirajul Haq szerint nem kéne a tüntetőknek az utcára vonulniuk, ha az elnök erőteljesebben foglalt volna állást a karikatúrák ellen.

A keleti országrészben fekvő Lahorban a rendőrség feloszlatott egy be nem jelentett tiltakozó nagygyűlést, amelyre mintegy 1500 diák sereglett össze a Pandzsáb Egyetem előtt. Az összetűzésben lelőttek egy 30 éves férfit. Szemtanúk elmondása szerint több ezren tüntettek Faiszálábádban is.

A Pesavartól 230 kilométernyire fekvő Tankban kétezren vonultak fel, a tüntetők legalább harminc üzletet gyújtottak fel – közölte Attik Vazir, a helyi rendőrség illetékese. Egy neve elhallgatásához ragaszkodó rendőrségi forrás azt mondta, hogy a tömegből rálőttek egy rendőrre és megsebesítették őt, tiltakozva a letartóztatások ellen.

Pakisztánban kedden voltak először halálos áldozatai a Nyugat-ellenes megmozdulásoknak: Lahorban két embert lőtt le egy bankot védő biztonsági őr, amikor tüntetők egy csoportja megpróbált behatolni a pénzintézetbe. A szomszédos Afganisztánban már legalább tízen meghaltak a tiltakozó akciókban.

A Fülöp-szigeteken is tüntettek

A Fülöp-szigeteken is tüntettek a gúnyrajzok ellen. A manilai dán nagykövetség előtt tiltakozók bocsánatkérést követeltek a koppenhágai kormánytól a gúnyrajzok publikálása miatt. A tüntetők az “Isten a legnagyobb” jelmondatot skandálva dán zászlókat égettek.


A tiltakozók bocsánatkérést követeltek a dán kormánytól a gúnyrajzok publikálása miatt. Dániában közölte először a muzulmán világban óriási felháborodást keltő Mohamed-karikatúrákat egy napilap tavaly szeptemberben. A túlnyomórészt katolikus Fülöp-szigeteken a muzulmánok kisebbséget képeznek, a hozzávetőleg 85 millió lakosnak csupán mintegy 8 százalékát alkotják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik