Nagyvilág

Tömegtüntetés Strasbourgban

Több tízezren tüntettek kedden Strasbourgban a szolgáltatások uniós liberalizálását célzó jogszabály egyes elemei ellen.

A demonstrálók között többtucatnyi magyar szakszervezeti aktivista is felvonult délután az Európai Parlament plenáris ülésének ideje alatt, hogy a képviselői vitával párhuzamosan tiltakozzon a szolgáltatások uniós liberalizálását célzó jogszabály egyes elemei ellen. A demonstráció résztvevőinek – becslések szerint 40 ezer ember – csoportjai különféle kérdésekben hallatták hangjukat: számos nyugat-európai küldöttség országuk piacának a kelet-európaiak és az unión kívüliek előtti megnyitását utasítja el; mások bizonyos ágazatok liberalizálása ellen, megint mások pedik a mind teljesebb piacnyitásért emeltek szót.

A magyar Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elsősorban az irányelvnek azt az elemét kifogásolta, amely a származási ország elvére vonatkozik: ez szerinte azt jelentené, hogy a munkavállalók a jelenleginél bizonytalanabb helyzetbe kerülnének, „káoszt okozhatna a magyar jogrendben, illetve a garanciákat illetően”.

A strasbourgi megmozduláson a magyar szövetségek közül a Liga, a Munkástanácsok és az Autonómok is képviseltették magukat. „Azt szeretnénk, hogy a direktíva ne terjedjen ki a munkaügyi törvények alkalmazási körére” – hangoztatta Kerpen Gábor. Olyan, jelenleg nemzeti hatáskörben lévő szolgáltatások, mint a közoktatás, az egészségügy, a szociális terület, a kultúra ne kerüljön liberalizálásra – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik