Nagyvilág

Kevesebb, de jobb állami támogatást szeretne az EP

Az EP képviselők által elfogadott jelentéssel a parlament támogatta az Európai Bizottság elképzelését arról, hogy az állami támogatás a jövőben a lisszaboni stratégiának megfelelően a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés eszköze legyen.

„Az állami támogatásoknak egyszerűnek, átláthatónak és hatásosnak kellene lenniük”, és „mivel a piacgazdaság a leghatékonyabb módja a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások felosztásának (…) állami támogatást csak a legvégső esetben szabad alkalmazni” – áll Gunnar Hökmark (néppárti, svéd) parlamenti jelentésében.

A jelentés hozzáteszi: „az állami támogatásnak mindig világosan meghatározott célokkal kell rendelkeznie, arányosnak kell lennie és kiváltképp átmeneti jelleggel kell azt nyújtani”, és „mivel az állami támogatást az adófizetők finanszírozzák, ezért azt felelősségteljesen, magas költséghatékonysággal kell felhasználni”.

A képviselők szerint ugyanakkor a szubvenció „előnyei jelentősen meghaladhatják a költségeket, ha az állami támogatást ésszerűen használják fel és alapos költség-haszon elemzéseket végeznek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik