Nagyvilág

Gyurcsány körbetáncolja a világsajtót

A nemzetközi újságírás egyik nagyágyújának számító BBC-től egészen a Dagens Nyheter című svéd lapig számtalan nemzetközi sajtóorgánum beszámolt arról a nyilvános videoklipről, melyen a magyar miniszterelnök táncol egy ismert filmzenére.

A nemzetközi sajtó sem hagyta figyelmen kívül, hogy néhány napja Gyurcsány Ferenc új arcát ismerhették meg előbb a netezők, majd a tévénézők is. A magyar miniszterelnök blogjáról is elérhető az az oldal, mely nyilvánosságot biztosít a kormányfő lassan világhírűvé váló táncának. A közel egyperces felvételen Gyurcsány a kamerának háttal állva táncolja el az Igazából szerelem című filmből a brit kormányfő szerepét, melyet az eredeti alkotásban Hugh Grant alakított.

A meglepőnek aligha nevezhető közérdeklődés nyomán Gyurcsány maga tárja fel tánca hátterét blogjában. Elmondása szerint produkciója egy nagyobb összeállítás részét képezte, mely Batiz András kormányszóvivő esküvőjére készült. A lagzit követően aztán az újdonsült férj kérdezte meg Gyurcsányt, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy a nászajándék szélesebb körben is elterjedjen, a kormányfő pedig nem mondott nemet.

A britektől a svédeken át Új-Zélandig 

Ezt követően csapott rá az anyagra előbb a magyar, majd a külföldi sajtó. A nemzetközi, de legalábbis a brit média izgalmát jelzi, hogy a BBC Online kedden reggel címlapján Gyurcsány Ferenc fényképével hirdette beszámolóját, s a történtek mellett nem ment el szó nélkül a szintén brit Guardian sem. Azonban nem a szigetország az egyetlen hely, ahol a magyar kormányfőnek sikerült néhány perces figyelmet kikövetelnie magának és hazánknak, hiszen a kormányfő táncáról hírt adott egyebek mellett az ABC News, a The New Zeland Herald és a Dagens Nyheter című svéd lap is.

Kidolgozott stratégia?

Bár egyesek jól kidolgozott kommunikációs stratégiát sejtenek a háttérben, a magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt írta blogjában: „Ezerszer olvasom az újságokban, hogy a miniszterelnök tanácsadói ezt vagy azt kitalálták, kifundálták. Az ilyen hírek többségén csak mosolygok magamban.” A kormányfő naplóbejegyzését így folytatja: „az, hogy amit csinálunk, annak mi a tartalma (…), hogy miről tárgyaltunk tegnap egyházi vezetőkkel, ezeket természetesen a megfelelő szakpolitikusok és tanácsadók közreműködésével közösen döntjük el. De messze nincsen nagy hókuszpókusz, beszédek, szavak, szituációk előre megkonstruálásával”.

Közvetlenül ugyan nem cáfolja Gyurcsány a szándékosságra, illetve a tudatosságra vonatkozó feltevéseket, felhívja azonban a figyelmet arra, hogy nincs kommunikációs boszorkánykonyha, ahol a legkisebb részletekig elterveznének mindent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik