Nagyvilág

Karikatúra a holokausztról egy iráni oldalon

Megjelentette az első zsidóellenes gúnyrajzot egy iráni internetes oldal, mely a Hamsahri című teheráni napilappal együtt nemzetközi karikatúrapályázatot hirdetett, egyebek között a holokauszt témájában.

A muzulmánok vallási meggyőződését mélyen sértő Mohamed-karikatúrák nyomán a legnagyobb példányszámú iráni lap most arra akar választ kapni, hogy meddig terjednek a szabad véleménynyilvánítás határai Nyugaton.

A Karikatúra Háza című iráni internetes oldalon megjelenő gúnyrajzokat később önálló kötetben is megjelentetik. A pályázatok beküldésének határideje május 5-e. A győztesek közelebbről nem részletezett díjakat fognak kapni. A Hamsahri a múlt héten egy 120 euró értékű aranyérmet ígért.


A hétfőn megjelent első karikatúrát Michael Leunig küldte Melbourne-ből, Ausztráliából. A karikatúra két darabból áll: az első „Auschwitz 1942″ című rajzon egy Dávid-csillagot és egy batyut hordozó zsidó látható, amint belép a koncentrációs tábor „A munka szabaddá tesz” feliratú kapuján. A második, „Izrael 2002″ című rajzon ugyanő egy puskával a kezében egy kapu felé tart, amely egy harcmezőre emlékeztető térre nyílik. A felirat a következő: “A háború elhozza a békét”. A Hamsahri Teherán tulajdonában van, és két évig a jelenlegi iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád irányította, amikor az iráni főváros polgármestere volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik