Nagyvilág

Hóvihar bénította meg az USA keleti partját

Heves havazások sok helyen megbénították a közlekedést, vagy komoly fennakadásokat okoztak vasárnap az Egyesült Államok északkeleti partvidékén. A térségben több százezren maradtak villanyáram nélkül, és számos repülőjáratot törölni kellett.

A szombat este kezdődött havazás vasárnap reggelre átlag harminc centiméteres hóval borította a keleti partvidéket Washingtontól Bostonig. Az amerikai fővárosban az eddigi legenyhébb január után egyik napról a másikra súlyos “hóhelyzet” alakult ki. Maryland állam egyes részein fél méter magasan áll a hó. Washingtonban 86 ezren maradtak villanyáram nélkül, Maryland államban pedig legalább százezren.

Az előrejelzések szerint a havazás vasárnap sem csillapul, így a legtöbb iskola hétfőn zárva marad. Súlyos zavarok támadtak a közúti közlekedésben a washingtoni agglomeráció közlekedését biztosító, sok helyen a föld felszínén futó metrójáratokban. A buszközlekedés vasárnap reggelre teljesen leállt, a járatok újraindítását helyi idő szerint a déli órákra ígérték.

Washingtonban és környékén a legtöbb mellékutca vasárnap járhatatlan volt. New Yorkban szombaton hosszú sorok kígyóztak az élelmiszerboltok előtt, hogy felkészüljenek az ellátás akadozására.

A város takarítására 353 hókotró-sószóró járművet vetettek be. A gépekre nagy munka vár: a metropolisz út és utcahálózatának a hossza összesen mintegy 10 ezer kilométer, amely megegyezik New York és Los Angeles távolságával, oda-vissza. A járművek óránként 60 tonna sót szórnak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik