Nagyvilág

Hibázott a New Orleans-i kormányzó – és még sokan mások

Az elnököt is beleértve minden szinten hibázott az amerikai törvényhozás a Katrina hurrikán által okozott katasztrófahelyzet kezelésekor – szivárogtatta ki a legfőbb megállapításokat az amerikai média a kongresszus hatszáz oldalas jelentéséből, melyet eredetileg szerdán hoztak volna nyilvánosságra.

Összhangban az elnökkel

Az amerikai elnök egy hónappal a katasztrófa után teljes felelősséget vállalt az amerikai kormányzat hibáiért a Katrina hurrikán okozta humanitárius válság mentési, segélyezési munkálataiban. A Katrina hurrikán súlyos problémákat vetett fel válaszadási képességünkben a kormányzat minden szintjén – közölte George Bush, aki beismerte, hogy a szövetségi kormány nem teljesen jól teljesítette feladatát.

Kapkodónak és bénultnak jellemezte a kormány válaszát a Katrina hurrikán tavaly végzett pusztítására Michael Chertoff belbiztonsági miniszter, aki különösen kritikus hangot ütött meg a történtek feltárását szolgáló kongresszusi jelentésben. A Katrina, mely több mint 1300 áldozatot követelt és több százezer embert tett földönfutóvá, az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti csapásaként vonult a történelemkönyvekbe.

A Bukott kezdeményezések című 600 oldalas dokumentum szinte nemzeti szégyenként kezeli a történteket – áll a BBC washingtoni tudósítójának beszámolójában. A republikánus többségű alsóházi tanulmány 90 különböző megállapítást tesz a katasztrófa kezeléséről. Egyéni, közösségi és kormányzati szinten sem sikerült megfelelően kezelni a helyzetet – szól a verdikt, mely górcső alá vette a szükségállapotban hozott intézkedéseket is. Ezek a belügyminiszter szerint egyrészt túlságosan lassúak voltak, miközben hatékonyságuk erősen megkérdőjelezhető, melynek közvetlen bizonyítéka, hogy a szövetségi csapatok, csakúgy, mint a segélycsomagok, három napot késtek.

A Fehér Ház elsősorban azért hibáztatható, mert képtelen volt a rendelkezésére álló információk elemzésére, hiányoztak a döntések és a megfelelő intézkedések – áll a jelentésben, melynek készítői komoly hibákat rónak fel a leginkább érintett két állam kormányzójának is. E szerint Ray Nagin, New Orleans első embere és Kathleen Blanco louisianai kormányzó túl későn adta ki a kilakoltatásra vonatkozó rendeleteket, mely hozzájárult a halálos áldozatok számának növekedéséhez. A szükségállapot központi kormányzathoz tartozó koordinációs irodáját pedig azzal vádolja a kongresszusi jelentés, hogy a mentésben részt vevők nem voltak megfelelően kiképezve, s hiányosnak ítélik tapasztalataikat is.

A katasztrófa nyomán kialakult helyzetet a körülmények felismerésének hiánya és a kapkodó döntéshozatal szükségtelen kombinációja okozta – foglalja össze megállapításait jelentésében a kongresszus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik