Nagyvilág

Bomba robbant a magyar-afgán konvoj mellett

Házi készítésű bomba robbant Kabulban a járőröző magyar és afgán konvoj közelében. Egy afgán katona megsérült, egy jármű megrongálódott – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-t.

Az Afganisztánban állomásozó Magyar Honvédség Könnyű Gyalog Század hétfőn az Afgán Nemzeti Hadsereg erőivel közösen járőrözött Kabulban. A konvojban haladó négy jármű közül az első kettő, valamint az utolsó a Magyar Honvédségé volt – olvasható a HM Kommunikációs Főosztályának közleményében.

Mint írják, magyar idő szerint délelőtt 11 óra után az oszlop harmadik, az afgán hadsereghez tartozó gépjárműve mellett villanyoszlopra szerelt, házi készítésű, távirányítású robbanószer robbant. A robbanás következtében az afgán gépjármű megrongálódott, s az abban tartózkodó egyik afgán katona könnyebben megsérült. A magyar századhoz tartozó járőrt sem személyi, sem anyagi kár nem érte, a konvoj az előírásoknak megfelelően, szervezetten hagyta el a helyszínt – írják.

A magyar katonák folytatják szolgálatukat, a parancsnok a biztonsági rendszabályok fokozott betartását rendelte el. A NATO vezette afganisztáni biztonsági erők (ISAF) katonai rendőrei, tűzszerészei, valamint az Afgán Nemzeti Hadsereg a helyszínen megkezdte az eset körülményeinek kivizsgálását.

Veszélyeztetheti a magyar missziókat is a karikatúraháború

Szükségtelen provokációnak tartják a hazai sajtóban is megjelent Mohamed-karikatúrákat a nemzetközi humanitárius tevékenységet folytató magyar segélyszervezetek, és munkatársaik életveszélybe is kerülhetnek a muzulmán térségben – írta a hétfői Magyar Nemzet. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy afganisztáni irodájukban a helyi munkatársak fokozottan figyelnek a biztonságra. A segélyszervezet pár nap múlva komoly aggodalommal indítja az országba magyar állampolgárságú munkatársát. Jelenleg a Gázai övezetben és Szerbia-Montenegró muzulmánok lakta részein dolgozik magyar állampolgárságú munkatársuk, de hasonló veszélyben vannak partnereik Groznijban és Észak-Kaukázusban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik