Nagyvilág

Amerika Irán bombázására készül

A Sunday Telegraph szerint az amerikai hadvezetés már tervezi az iráni atomlétesítmények bombázását.

Stratégia

A legvalószínűbb stratégia, hogy nagy hatósugarú B2-es bombázók egyenként 18 tonnányi precíziós fegyvert vetnének be, olyanokat is, amelyek képesek a bunkerek falát is áttörni. Az elképzelések szerint a bombázók az amerikai Missouri állambeli támaszpontokról szállnának fel.

Brit lapértesülés szerint az amerikai védelmi minisztérium már dolgozik az iráni atomlétesítmények elleni összehangolt légi és tengeri támadás tervein – írja a Sunday Telegraph.


A lap a Pentagon egy szakemberét idézi, és idézve állítja, hogy az amerikai hadvezetés végső elkeseredésében pusztító légitámadásokat tervez, hogy megakadályozza Iránt egy atomfegyver elkészítésében. A tervek szerint a légi akciót tengeralattjárókról indított rakéták támogatnák. A stratégák már a célpontok azonosítását végzik, valamint elkezdődött a szükséges hadianyag-mennyiség felmérése is – állítja a vasárnapi konzervatív brit lap szerint.


A stratégák Donald Rumsfeld védelmi miniszternek jelentenek, s a felkészülés célja, hogy katonai erővel is támogassák a diplomáciai erőfeszítéseket, valamint, ha a diplomácia nem jár sikerrel ténylegesen bevethessék ezeket az eszközöket. Irán ugyanis azt állítja létesítményeiben csupán békés célú energiatermelésre használnák a az atomenergiát.


A lap informátora szerint a tervek nem csupán a már meglévő stratégiák ráncfelvarrását jelentik, hanem új alapokra helyezett tervezés zajlik, amely a Pentagonon belül prioritást élvez. Azonban a lap arra is felhívja a figyelmet, hogy az Egyesült Államok ebben az esetben szembe kerülhet leghűségesebb szövetségesével. Ugyanis a brit kormányzat attól fél, egy esetleges támadás nem érné el a célját, az iráni létesítmények nem semmisülnének meg, ugyanakkor felkelésekhez vezetne egész Közel-Keleten.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik