Nagyvilág

Száműzetést ajánlottak Szaddámnak

A száműzetésbe vonulás lehetőségét ajánlotta fel az Egyesült Államok Szaddám Huszein bukott iraki diktátornak - állította a volt diktátor egyik védőügyvédje Az ügyvéd szavait amerikai részről máris cáfolták.

Az USA cserébe azt kéri az ex-diktátortól, hogy befolyását latba vetve segítsen felszámolni az iraki lázadást. Száleh al-Armúti védőügyvéd csütörtökön elmondta, Szaddám Huszein a múlt hónapban számolt be neki az ajánlatról, amikor felkereste őt a börtönben. A volt iraki elnök közölte az ügyvéddel, hogy az Egyesült Államok felajánlotta számára: úgy bánnának vele, mint Napóleonnal – akit Szent Ilona szigetére száműztek a XIX. században -, ha a lázadás beszüntetésére hívja fel az iraki felkelőket.

Az ügyvéd elmondása szerint az amerikai tudatták Szaddám Huszeinnel azt is, hogy ha visszautasítja az ajánlatot, van egy másik javaslatuk is: úgy bánnak vele, mint Mussolinivel. Az utalás az olasz fasiszta diktátorra vonatkozik, akit partizánok agyonlőttek a II. világháború utolsó napjaiban. Barry Johnson amerikai katonai szóvivő Bagdadban rögvest cáfolta az ügyvéd állításait, amelyeket teljesen megalapozatlannak, sőt nevetségesnek minősített.

A szóvivő szerint az ügyvéd feltehetően olyan látszatot kíván kelteni, mintha Szaddám Huszeinnek még mindig lenne bizonyos hatalma, befolyása az iraki lakosság fölött, ez azonban nem felel meg a valóságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik