Nagyvilág

Nem közlik a holokauszt-karikatúrákat Dániában

Holokauszt-karikatúrákat akart közölni a Mohamed- gúnyrajzokat először megjelentető dán lap kulturális szerkesztője, ezt azonban megtiltották, és meghatározatlan időre szabadságra küldték a rovatvezetőt.

Meghatározatlan időre szabadságra küldték Dániában azt a szerkesztőt, aki a Jyllands-Postenben megjelentette a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Flemming Rose kulturális szerkesztőt azt követően küldték el, hogy nyilvánosságra hozta következő tervét: iráni gúnyrajzokat akar bemutatni a lapban a holokausztról. Egy iráni újság ugyanis pályázatot írt ki a héten, melyben a holokauszról várnak karikatúrákat.

Ilyen témájú gúnyrajzok megjelentetését azonnal cáfolta Carsten Juste főszerkesztő, mondván, hogy egyáltalán nem áll szándékukban ilyen karikatúrákat közölni. A főszerkesztő azzal magyarázta a kulturális rovat szerkesztőjének szabadságolását, hogy “elképzelhetetlen teher nehezedik az illető vállaira”.

A karikatúra-pályázatot kiíró iráni újság főszerkesztője, Hamshahri úgy nyilatkozott, hogy a felhívással a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás elvének tiszteletben tartását szeretné tesztelni, a dán Jyllands-Posten és a többi Mohamed-karikatúrákat közlő európai lap ugyanis erre hivatkozott, amikor publikálta a gúnyrajzokat.

Jézus-karikatúrák

Kiderült, hogy a gúnyrajzokat először bemutató dán napilapnál nem ez volt az első eset, amikor vallási karikatúrák publikálása szóba került. A dán napilap vasárnapi kiadásának szerkesztője a héten úgy nyilatkozott, hogy három évvel ezelőtt volt egy eset, melynek során sikerült elérnie, hogy ne közöljenek egy Jézus feltámadásáról szóló kéretlen karikatúra-sorozatot. „Visszautasítottam őket, mert nem voltak jók, a minőségük nem volt megfelelő – mondta Jens Kaiser. – Ez volt az igazi indok, habár akkor azt mondtuk a rajzolónak, hogy azért nem fogadjuk el a karikatúrákat, mert az olvasók felháborodnának rajta”.

Rose, a Jyllands-Posten kulturális szerkesztője szerdán még úgy nyilatkozott, hogy a lap megfontolja az iráni holokauszt-karikatúrák közlését, de addig nem döntenek, ameddig nem látták a rajzokat. A főszerkesztő azonban leszögezte: a lap semmilyen körülmények között nem tesz közzé iráni lapokból származó karikatúrákat, mert azok, mint fogalmazott, ízléstelen médiaakciók lennének. A lap a kulturális szerkesztő nyilatkozatai miatt bocsánatot kért.

A történtekre reagálva Fleming Rose maga is elnézést kért a hibás döntésért, melyet a rá nehezedő „embertelenül” nagy nyomással magyarázott. Hibát követtem el, és teljes mértékben kiállok a főszerkesztő, Carsten Juste álláspontja mellett – nyilatkozta a szerkesztő a dán közszolgálati televíziónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik