Nagyvilág

A karikatúra-ügy áldozata lett egy svéd honlap

A kormány közbenjárására bezárták egy svéd szélsőjobboldali párt internetes honlapját, mert az leközölte a vitatott Mohamed -karikatúrákat. A botrány során ez az első eset, hogy kormányzati beavatkozásra tiltanak be sajtóterméket.

A vitatott Mohamed-karikatúrák közlése miatt bezárta egy svéd szélsőjobboldali párt internetes honlapját az illetékes szolgáltató. Mint a Levonline távközlési cég alelnöke pénteken a svéd rádióban elmondta: az intézkedésre csütörtökön került sor, miután a svéd külügyminisztérium és a Sa:po svéd titkosszolgálat panaszt tett a gúnyrajzok közlése miatt – írja a BBC.

A bevándorlás ellen fellépő, Svéd Demokraták elnevezésű törpepárt előzőleg arra hívta fel olvasóit, hogy saját Mohamed-karikatúrákat küldjenek be hozzá. Az SD-Kuriren internetes honlapon az először Dániában publikált gúnyrajzok mellett ezekből is tettek közzé néhányat. A szerkesztő, Richard Jomshof szerint a kormány törvénytelenül járt el, amikor bezárta az internetes honlapot. Nem tehetik ezt velünk csak azért, mert kis lap vagyunk – mondta. Az internetes oldalnak 30 ezres példányszámú nyomtatott változata is van. A svéd lapok eddig elutasították a karikatúrák publikálását.

Laila Fraivalds svéd külügyminiszter szerint az akció nem más, mint egy kis szélsőséges csoport provokációja. Kiállok a sajtószabadság mellett minden körülmények között, és mélységesen elítélem az SD-Kuriren provokációját, mely a mások iránti tisztelet teljes hiányát mutatja – mondta.

Újra működik a honlap

A Levonline távközlési cég vezérigazgatója, Turkel Nyberg szerint a vállalat a külügyminisztériummal és a rendőrséggel is egyeztetett, mielőtt úgy döntött, hogy bezárja és megszünteti a honlapot. Úgy tűnt, hogy a tartalma miatt nekünk és másoknak is kára származott volna abból, ha tovább működik az oldal – mondta. A kormány tájékoztatott minket, hogy az arab médiában már több írás is megjelent arról, hogy az SD-Kuriren Mohamed –karikatúrák beküldésére hívta fel olvasóit.

A történtek ellenére az SD-Kuriren honlapja újra működik. A szolgáltató csupán annyit tett, hogy lezárt néhány kapcsolatot a szerverhez, de a többi működik – mondta Jomshof, a lap szerkesztője.

Svédország, aki ellenezte az Irak elleni háborút és a Közel-Kelet egyik fő segélyezője, mindent megpróbált megtenni, hogy elkerülje a muszlimok haragját a kirobbant karikatúra-botrány kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik