Nagyvilág

Terrortámadást terveztek Los Angeles ellen

George W. Bush amerikai elnök szerint 2002-ben meghiúsítottak egy al-Kaida-merényletet, amely során a támadók Amerika nyugati partjának legmagasabb épületét akarták elpusztítani.

A 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokhoz hasonló, Los Angeles ellen tervezett terrorcselekményt hiúsítottak meg 2002 elején nemzetközi együttműködéssel – közölte George Bush amerikai elnök Washingtonban elhangzott beszédében, amelynek fő témája a terrorizmus elleni harc volt. “Tudjuk, hogy Hálid Sejk Mohammed, a szeptember 11-i terrortámadások kiagyalója már 2001 októberében elkezdte tervezni egy repülőgép eltérítését, amelynek pilótafülkéjébe a terroristák a cipőjükbe épített robbanószerkezettel fenyegetődzve hatoltak volna be. A utasszállító ezután Los Angeles felé vette volna az irányt, ahol a Library Tower felhőkarcolóba vezették volna” – mondta az elnök.


A tervet sikerült meghiúsítani 2002 elején egy terrorista vezető délkelet-ázsiai letartóztatásával – mondta Bush elnök egy rendezvényen.

Több mint tízszer léptek közbe


Az elnök nyelvbotlással a Library (könyvtár) torony helyett Liberty (szabadság) tornyot mondott. Az 1989-ben épült Los Angeles-i felhőkarcolónak nemrég a U.S. Bank Tower nevet adták. A Függetlenség napja című 1996-os amerikai filmben ezt az épületet rombolják le a földönkívüliek.


Bush elnök elmondta, hogy Hálid Sejk Mohammed arabok helyett délkelet-ázsiai öngyilkos merénylőket akart küldeni, akik kevésbé ébresztettek volna gyanút. Segítséget kért ehhez egy Hambali nevű szélsőségestől, az al-Kaidával szövetséges Jemaah Islamiyah terrorszervezet egyik vezetőjétől. Hambalit (eredeti neve Riduan Isamuddin) 2003 augusztusában Thaiföldön fogták el az amerikai Központi hírszerző Ügynökség (CIA) közreműködésével.


Bush elnök már korábban is utalt arra, hogy az Egyesült Államok nyugati partján eltérített repülőgéppel tervezett terrortámadást hiúsítottak meg. Tavaly októberben egy beszédében úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei az eltelt négy év során világszerte, köztük az Egyesült Államokban is az al-Kaida legalább tíz, súlyos terrorcselekmény elkövetésére szőtt tervét hiúsították meg, köztük a szeptember 11-ihez hasonló támadásokat is. A Fehér Ház később kiadott egy szűkszavú tájékoztatót is, amely szerint 2002 elején a csendes-óceáni, 2003 közepén az atlanti-óceáni partvidéken eltérített repülőgépekkel terveztek támadást terroristák és a kaliforniai terrorcselekmény egyik kitervelője a szeptember 11-i támadások kidolgozásában is részt vett.

Önigazolás


Hálid Sejk Mohammedet 2003-ban fogták el Pakisztánban. A Fehér Ház szóvivőjének magyarázata szerint az elnök azért szólt az esetről és ismertette azt a korábbinál részletesebben, hogy kidomborítsa a szoros nemzetközi együttműködés és információcsere jelentőségét a terrorizmus elleni háborúban. Hangoztatta, hogy az elnök a példát nem a nemzetközi telefonbeszélgetések lehallgatását bírói jóváhagyás nélkül engedélyező rendeletének az igazolására hozta fel.



Hillary Rodham Clinton szenátor előző nap azzal vádolta a republikánus párti vezetést, hogy ki akarja játszani a terrorizmustól való félelem kártyáját az őszi törvényhozási választások megnyerése érdekében. A szenátor Karl Rove elnöki tanácsadó januárban elhangzott beszédére utalt.


A Fehér Ház stratégája ebben azt fejtegette, hogy a Republikánus Párt győzelmet arathat az idei kongresszusi választásokon, ha kimutatja: a Demokrata Párt aláásta a terrorizmus elleni harcot azzal, hogy megkérdőjelezik az elnök jogát a bírói hozzájárulás nélküli lehallgatások engedélyezésére. Hillary Clinton leszögezte, hogy az ellenzéknek nem kellene félnie attól, hogy kérdőre vonja az elnököt. “Mióta része az amerikai hazafiságnak az, hogy az ember ki sem nyithatja a száját? Ki magyarázza meg nekem, miért nem fogtuk el még mindig a legfőbb embert Afganisztánban?” – kérdezte Oszama bin Ladenre, az al-Kaida vezetőjére utalva.


A Fehér Ház úgy reagált, hogy egyeseknél korán kezdődik a választási kampány. Hillary Clinton hatéves mandátuma az idén jár le, szenátori tisztségéért az ősszel ismét meg kell küzdenie, miközben a hírek szerint 2008-ban indulni szándékozik az elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik