Nagyvilág

Őrizetben Mladics segédje

Őrizetbe vett a szerb rendőrség egy volt boszniai szerb tisztet, aki közel áll a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokhoz. A szerb rendőrség két héten belül Mladicnak már a második segítőjét fogta el.

A szerb rendőrség két nappal ezelőtt fogta el Sasa Badnjart, akit azzal gyanúsítanak, hogy segített Mladicnak rejtőzködni, kibújni a felelősségre vonás alól – közölték csütrötökön a nyomozáshoz közel álló forrásból.


Ratko Mladic és Radovan Karadzics volt boszniai szerb elnök ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) emelt vádat az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett háborús bűnök, valamint népirtás miatt. Mladic és Karadzics a háború vége óta bujkál a felelősségre vonás elől.

Sasa Badnjar őrizetbe vételével a szerb rendőrség két héten belül Mladicsnak már a második segítőjét fogta el. Január végén Jovo Djogót, a boszniai szerb fegyveres erők volt ezredesét, Mladic testőrségének egykori parancsnokát tartóztatták le Belgrádban. Ante Gotovina horvát háborús bűnös tavalyi elfogását is számos támogatójának és segítőjének letartóztatása előzte meg – írja a BBC.

A szerb hadsereg bújtatja Mladicot?

Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze azt állítja, hogy Mladic Szerbiában rejtőzködik, és ehhez a szerbia-montenegrói hadsereg egyes tisztjei nyújtanak számára segítséget. Belgrádi tisztségviselők rendre visszautasították a főügyész állításait.

Ratko Mladicsot, aki a szerb-horvát háború alatt a boszniai szerb hadsereg főparancsnoka volt, a hágai Nemzetközi Törvényszék többek között Szarajevó ostroma, és a Srebrenicában elkövetett mészárlás miatt kívánja felelősségre vonni, melyben mintegy 8 ezer ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik