Nagyvilág

Ötödszörre sikerült választást tartani Haitin

Négyszeri halasztás után ötödszörre sikerült megtartani az elnök-és törvényhozási választásokat Haitin. A karibi országot ideiglenes kormányzat vezeti, mióta két éve a korábbi elnököt korrupció és választási csalás miatt elűzték.

Haiti 8,5 milliós lakosságának mintegy 3,5 szavazásra jogosult polgára először választhatott elnököt és parlamentet 2004 februárja óta, amikor a volt államfő, Jean Bertrand Aristide, az ellene csalás és korrupció miatt kirobbant lázadás közepette, amerikai nyomásra elmenekült külföldre. Az országot azóta átmeneti kormányzat vezeti. A keddi szavazáson az egyik legesélyesebb elnökjelölt éppen az elűzött Aristide egykori szövetségese – írja a BBC.

A választások békés menetére több ezer ENSZ-katona ügyel. A voksokat helyi idő szerint kedden reggel hat és délután négy között lehet leadni, a végleges eredmények pedig péntekre várhatók. A voksolást ugyanakkor megnehezíti, hogy a rossz közlekedési infrastruktúra miatt a szavazócédulákat és urnákat sok helyre csak helikopterrel vagy öszvérekkel tudják eljuttatni. A nemzetközi felügyelet ellenére legalább három ember meghalt, több tucat pedig megsebesült, amikor dulakodás tört ki a szavazásra várók és a rendőrök között a 9211 választási iroda és 804 központi szavazóhely egyikének közelében.

Többszöri halasztás


A  Jean-Bertrand Aristide elűzése óta ez már az ötödik alkalom, hogy kiírják a választást, de eddig mindig el kellett halasztani a nagyfokú nyugtalanság, és a fellángoló zavargások miatt.

A választást eredetileg 2005. november13-ra tűzték ki, majd ezt módosították 20-ra, aztán december 11-18. körülre, később pedig december 27-re. Az alkotmány értelmében 2006. február 7-ig fel kell állnia az új kormánynak. Az elnöki posztra összesen 35-en, a 129 tagú parlamentbe több százan jelöltették magukat.

Az elnöki posztra legesélyesebb jelöltek Rene Preval, Charles Henry Baker és Leslie Manigat. Preval az elűzött Aristide egykori szövetségese, Baker üzletember, Manigat pedig egy volt elnök. A BBC helyszíni tudósítója szerint a szegény sorsú többség Prevaltól várja az ország sorsának jobbrafordítását, aki az alsóbb néprétegek körében még ma is igen népszerű Aristide régi szövetségese, és a ’90-es években már betöltötte az elnöki posztot.. Haiti jobb módú polgárai ugyanakkor tartanak Prevaltól, pont Aristide-hez fűződő régi kapcsolatai miatt.

Káosz

Bár 2004 óta Haitin mintegy 9500 ENSZ-katona tartózkodik, az országban azonban még korántsem állt helyre a rend a tavaly februárban az elnök elűzéséhez vezető fegyveres felkelés óta, és gyakoriak az összecsapások az Aristide híveinek mondott fegyveres bandák és az országban állomásozó ENSZ-békefenntartók között. Tavaly természeti csapás is követte, ezrek haltak meg az áradások és trópusi viharok okozta pusztításban. A 60 százalékos munkanélküliség által sújtott, 8,5 milliós országban a lakosság többsége kevesebb, mint napi 2 dollárból él, a felnőttek körében pedig 48 százalék az írástudatlanok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik