Nagyvilág

Halálra ítélhetik a huszadik szeptember 11-ei merénylőt

Az esküdtek kiválasztásának megkezdésével hétfőn új szakaszába lépett a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottja, a francia állampolgár Zacarias Moussaoui ellen indított bírósági eljárás a virginiai Alexandriában.

Ötszáz jelölt közül választják ki a tizenkét esküdtet, akik eldöntik majd, hogy méreginjekció vagy pedig életfogytiglani börtön vár-e a marokkói származású 37 éves férfira, aki tavaly bűnösnek vallotta magát terrorista összeesküvés vádjában. Biztonsági megfontolásokból csak néhány újságírót engedtek be a tárgyalóterembe.

A 12 esküdtet és a hat tartalékot végül 85 személyből választják ki március 26-án, s akkor kezdődnek a nyitóbeszédek. A tárgyalás három hónapig tart. Az esküdteket tilos filmezni, fényképezni, a törvényszéki rajzolók nem ábrázolhatják őket felismerhető módon.

Nem volt ott

Moussaoui az egyetlen személy, aki ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek a szeptember 11-i terrorcselekményekért. A hatóságok szerint ő lett volna a huszadik öngyilkos gépeltérítő. A férfit 2001. augusztus 16-án, csaknem egy hónappal a terrortámadások előtt letartóztatták a bevándorlási törvények megsértéséért Minnesota államban, ahol lejárt vízummal pilótakiképzésen vett részt.

Moussaoui tavaly áprilisban bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott hat vádpontban, de tagadja, hogy köze lett volna a csaknem háromezer áldozatot követelő New York-i és washingtoni terrorcselekményekhez. Vallomása szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezére őt arra szemelte ki, hogy egy későbbi időpontban eltérített repülőgépet vezessen a Fehér Háznak, ha az amerikai hatóságok nem teljesítik Omar Abder-Rahmán sejk szabadon bocsátásának a követelését.

Az egyiptomi vallási személyiség életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) felrobbantására szőtt 1993-as összeesküvésért. (A kettős felhőkarcoló, amelyet 2001 szeptember 11-én leromboltak, már akkor a terroristák kiemelt célpontja volt.)

Nehéz gyerekkor

Az ügyvédek azzal fognak érvelni, hogy védencük szellemileg beszámíthatatlan, ezért nem ítélhető halálra. Egy neurológust is felsorakoztatnak, aki szerint Moussaoui feltehetően skizofréniában szenved, más tanúk pedig arról fognak beszámolni, hogy a vádlottnak nehéz gyerekkora volt Franciaországban. Az önmagáról olykor egyes szám harmadik személyben beszélő vádlott nemrég “heveny iszlámgyűlöletben szenvedő szellemi fogyatékosnak” nevezte az ügyében illetékes Leonie M. Brinkema bírónőt.

Az amerikai kormány szerint Moussaoui rászolgált a halálbüntetésre, elsősorban nem azért, amit tett, hanem még inkább azért, amit nem tett meg. Az ügyészek úgy fognak érvelni, hogy Moussaoui megakadályozhatta volna a terrortámadásokat azzal, amit tudott, de ő inkább hazudozott a nyomozóknak. A jogi stratégia lehetővé teszi, hogy a kormánynak a lehető legkevesebbet kelljen felfednie azokból a titkos információkból, amelyeket a szeptember 11-i terrortámadások kiterveléséről összegyűjtött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik