Nagyvilág

A kolóniák felszámolása miatt tüntettek Izraelben

Több tízezer zsidó telepes és jobboldali aktivista tüntetett vasárnap este Jeruzsálem központjában egy ciszjordániai zsidó vadkolónia erőszakos felszámolása ellen, amely a tüntetők félelmei szerint a ciszjordániai zsidó telepek szélesebb körű kiürítésének előhírnöke lehet.

A Jeruzsálem főterén összegyűlt tömeg felett kifeszített felirat azt hirdette, hogy Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő “rossz a zsidóknak”, egy másik transzparensen pedig az állt, hogy Olmert polgárháborúba taszítja az országot. A tüntetésen az izraeli média szerint legalább 30 ezer, a telepesek szerint 100 ezer embert vett részt. A rendőrség nem közölte, hogy mekkorára becsülte a résztvevők számát.

A tüntetők haragját az váltotta ki, hogy izraeli rendőrök és katonák szerdán heves ostrommal elfoglalták és lerombolták Amóna ciszjordániai zsidó vadkolóniát. A helybéli és más kolóniákról odasereglett több ezer telepes heves ellenállást tanúsított. Mintegy 250-en sebesültek meg a több órán át tartó csatározásokban. A sérültek között hatvan rendőr és katona volt.

Ez volt az izraeli rendfenntartó erők és telepesek legsúlyosabb összecsapása azóta, hogy több évtizedes megszállást követően Izrael tavaly szeptemberben kivonta katonáit és telepeseit a Gázai övezetből. A telepesek attól tartanak, hogy Amóna felszámolása a ciszjordániai zsidó kolóniák szélesebb körű kiürítésének az előhírnöke lehet. A telepesek követelték a rendőrség brutálisnak mondott fellépésével kapcsolatos panaszaik kivizsgálását is. A rendőrség belső vizsgálatot indított az ügyben, de elutasította az erőszak túlzott mértékű alkalmazásával kapcsolatos vádakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik