Nagyvilág

Az Arab Liga ENSZ-rendeletet sürget a vallások védelméért

A muszlim világ két legfontosabb politikai szerve, az Iszlám Konferencia Szervezete és az Arab Liga olyan ENSZ-rendeletet sürget, mely esetleges szankciókkal biztosítaná a vallások védelmét.

Ekmeleddin Ihsanoglu, az 57-tagú Iszlám Konferencia Szervezetének főtitkára kairói nyilatkozatában elmondta: a szervezet felkéri az ENSZ Közgyűlését, hogy hozzon olyan határozatot, mely megtiltja a vallási hit elleni támadásokat. Egy ilyen irányú szerződés kidolgozása már folyamatban van, így hamarosan benyújtják kérelmüket az ENSZ-nek. Az Iszlám Konferencia Szervezetének 56 állam és a Palesztin Hatóság a tagja. Székhelye a szaúd-arábiai Dzsiddában van.

A Muszlim Világ Ligájának nyilatkozata szerint már megérkezett Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz az a levél, mely az iszlám vallást, és Mohamed-prófétát rágalmazó kampányok megszüntetését szorgalmazza – írja az Arab News.


Abdullah Al-Turki, a szervezet főtitkára szerint számos üzenetet kaptak Dániában, Norvégiában, és más európai államban élő muszlimoktól, melyben folyamatosan leplezték le a szentségtörő rajzokat. A nemzetközi jog tele van olyan rendelkezésekkel, melyek a békés együtt-élést szorgalmazzák, és megtiltják a vallást gyalázó megnyilvánulásokat – mondta.


Az üggyel kapcsolatban Kofi Annan ENSZ-főtitkár ismét felszólította a Mohamed-karikatúrák európai közlése miatt felháborodott muzulmánokat, hogy vessenek véget az erőszakcselekményeknek. A damaszkuszi, bejrúti és más diplomáciai képviseletek ellen intézett támadások mélységes nyugtalansággal töltik el a főtitkárt – hangsúlyozta New Yorkban Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő. Szavai szerint Annan osztozik a gúnyrajzok által sértett muzulmánok érzelmeiben, de leszögezi, hogy haragjuk nem igazolhat semmiféle erőszakot.


Különösen elítélendő, ha ez az erőszak olyanok ellen irányul, akik semmilyen módon sem felelősek a gúnyrajzok közléséért – idézte a szóvivő Annan nyilatkozatát. A világszervezet főtitkára felszólította a muzulmánokat: fogadják el a karikatúrákat megrendelő és először közlő dán lap, a Jyllands-Posten bocsánatkérését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik