Nagyvilág

Irán szakít a NAÜ-vel

Irán beszüntette az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) - jelentette be vasárnap Teheránban az ország külügyminisztere. Manusehr Mottaki az iráni államfő rendeletére hivatkozott, amely azután született meg, hogy szombaton a NAÜ kormányzótanácsa bécsi ülésén úgy határozott: az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az iráni atomprogram kérdését.

“Beszüntettünk az önként vállalt együttműködést, amelyet az utóbbi három évben folytattunk a NAÜ-vel. Immár semmiféle kötelezettségünk nincs az (atomsorompó-szerződés) kiegészítő jegyzőkönyvéből fakadóan” – hangoztatta Mottaki.

Az idézett jegyzőkönyv kötelezte Iránt többek között arra, hogy lehetővé tegye a NAÜ ellenőreinek váratlan, előre be nem jelentett látogatásait az ország nukleáris létesítményeiben. Teherán a múltban rendre arra hivatkozott, hogy tiszteletben tartja az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeit, de ugyanakkor joga van békés célú nukleáris programja megvalósításához.

„Az ellenállás politikája nem azt jelenti, hogy nem állunk szóba (partnereinkkel) vagy hogy nem működünk együtt. Tegnap két lehetőségünk volt. Az egyik az ellenállás, a másik a megadás. Mi az ellenállást választottuk” – mondta a külügyminiszter.

A lépésre azt követően került sor, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hivatalosan is utasította szombaton az ország atomenergetikai szervezetének vezetőjét az urándúsítás felújítására és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség meglepetésszerű ellenőrzéseinek leállítására. Ez nem jelenti azonban azt, hogy Teherán kivonul az atomsorompó-szerződésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik