Külföld

Felgyújtották a bejrúti dán konzulátust

admin
admin

2006. 02. 05. 13:03

Felgyújtotta a bejrúti dán konzulátus épületét a Mohamed-karikatúrák európai lapokban való közlése ellen tiltakozó több ezer tüntető. A rendőrséggel lezajlott összecsapásban 28 ember megsérült. Szombaton Damaszkuszban támadták meg a dán és norvég nagykövetségeket.

A konzulátusi épület felgyújtásának hírére a dán külügyminisztérium kérte állampolgárait, hogy hagyják el Libanont. A Bejrút egyik pontján összegyűlt mintegy tízezer tüntető a dán konzulátushoz akart vonulni vasárnap, hogy tiltakozzon a Mohamed-karikatúrák ellen. A rendőrség és a hadsereg kivezényelt alakulatai lezárták az oda vezető utcákat, de a tömeg egy részének sikerült áttörnie a kordonokat.

A hatóságok ekkor vízágyúkat és könnygázt vetettek be, majd közelharcba keveredtek a demonstrálókkal. Sokan ekkor szerezték sérülésüket: volt aki belélegezte a gázt, és vannak csonttöréses sérültek is. Egyes szemtanúk szerint a rendfenntartók levegőbe leadott lövésekkel is igyekeztek meggyorsítani a tömeg szétoszlását. A kordont áttörő tüntetők felgyújtották a konzulátusnak otthont adó épületet.

Helyszíni tudósítások szerint füst gomolygott az épület belsejéből. További részletek egyelőre nem ismeretesek. A koppenhágai külügyminisztérium kérte az ország állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, illetve egyelőre ne utazzanak a közel-keleti országba. A bejrúti tüntetést a “Nemzeti Mozgalom Mohamed Próféta Védelmére” nevű szervezet hívta össze.

A gúnyrajzok nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán világban. Az előző napon a tiltakozó tömeg Damaszkuszban felgyújtotta a dán nagykövetség épületét. Tűz martalékává vált a szíriai fővárosban a norvég diplomáciai képviselet is. A két diplomáciai misszió dolgozói – támadással számolva – már korábban elhagyták az épületet, és kihordták onnan az összes fontos okmányt. Ahmad Badreddin Haszún sejk szíriai főmufti sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.