Nagyvilág

Európai államfők a követséggyújtogatások ellen

Hét európai ország államfője vasárnap Drezdában elítélte a muzulmánok lakta vidékeken nyugati, főleg dán képviseletek ellen elkövetett atrocitásokat. Magyar diplomaták szerint eddig nem okoztak kárt a magyar lapokban közölt Mohamed-karikatúrák.

Horst Köhler, a vendéglátó Németország elnöke a lett, a finn, az olasz, a magyar, az osztrák és a portugál elnök nevében is “élesen” elítélte a “szélsőségesek” kilengéseit. A gyújtogatások során német külképviselet is megsérült. A demonstrációkat állítólag a Jyllands-Posten című dán lapban még ősszel megjelent, Mohamed prófétát terroristának ábrázoló karikatúrák váltották ki. A karikatúrákat utánközlésben német és magyar lapok is publikálták.

Sólyom László államfő úgy nyilatkozott, hogy a szólásszabadság mellett ki kell tartani. A magyar köztársasági elnök a jogi és az erkölcsi rész kettéválasztását ajánlotta, s a vallási érzékenységre utalva azt mondta: egy olyan világban, ahol mindenki mindenütt ott van, „a lőporos hordó mellett ne játsszunk gyufával”.

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria elnöke, Heinz Fischer fontosnak tartotta, hogy Európa lehetőleg egy nyelven beszéljen a muzulmán erőszakhullám ügyében, tartson ki értékei mellett, ugyanakkor törekedjen a kedélyek csillapítására.


Magyarország megítélése nem romlott


Magyar diplomaták szerint eddig nem okoztak kárt Magyarországnak a magyar lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák: Iránban semmi jele nincs a gazdasági kapcsolatokat korlátozni szándékozó intézkedéseknek, Pakisztánban pedig Magyarország megítélése továbbra is jó. „Az iráni-magyar gazdasági kapcsolatokat korlátozni szándékozó intézkedésnek semmiféle jele nincs” – mondta Szabó András, a teheráni magyar nagykövetség külgazdasági attaséja vasárnap az MTI-nek. Hozzátette, hogy a teheráni magyar nagykövetség és az ott dolgozók teljes biztonságban vannak.


„Magyarország megítélése Pakisztánban továbbra is jó” – nyilatkozta a Hír Televíziónak Fazekas Béla nagykövet vasárnap. Az iszlámábádi nagykövet azután nyilatkozott, hogy – nyolc európai ország nagykövetével együtt – behívatták az ottani külügyminisztériumba. A diplomatáknak tiltakozó jegyzéket adtak át a Dániában megjelent Mohamed-karikatúrák, illetve azok utánközlése miatt. A magyar diplomata elmondta: Pakisztán azt kérte az érintett országoktól, hogy „kövessenek el mindent annak érdekében, hogy a jövőben hasonló karikatúrák ne jelenhessenek meg”. Fazekas Béla közölte azt is: Pakisztán első számú kereskedelmi partnere az Európai Unió, és nem gondolja, hogy kockára tenné az oda irányuló évi 6,5-7 milliárd dollár nagyságrendű exportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik